Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд захистив платника, вказавши, що має обов'язково бути в накладній

20 грудня 2019, 12:35
953
0
Реклама

Верховний Суд визнав протиправним податкове повідомлення-рішення, яким контролери донарахували платнику ПДВ податкове зобов'язання через відсутність у видатковій накладній ідентифікаційного коду чи номера телефону покупця.

ТОВ здійснювало продаж товарів фізособам на умовах публічного договору (без укладення письмових договорів купівлі-продажу). У видаткових накладних вказані реквізити продавця, прізвище та ініціали покупця, назва товару, його кількість та вартість. Такі видаткові накладні підписані обома сторонами. Водночас ТОВ переконане, що реалізація товару особі, яка не є суб'єктом підприємництва, на стандартних умовах продажу товару вважається роздрібною торгівлею незалежно від кількості проданого товару і його призначення. Такі господарські операції були відображені в оборотно-сальдових відомостях та у складі податкових зобов'язань у ПДВ-деклараціях.

Оплачували придбані товарно-матеріальні цінності готівковою та безготівково, що підтверджується банківськими виписками про рух коштів, прибутковими касовими ордерами та касовими книгами.

Водночас, податківці вказують, що ТОВ порушило норми Податкового кодексу у зв'язку з відсутністю письмових договорів, на виконання яких складені зазначені документи, а також відсутністю в таких документах ідентифікуючих даних покупців (повне ім'я та по-батькові, ідентифікаційний код, місце проживання тощо).

Верховний Суд, як і суди попередніх інстанцій, визнав твердження контролерів про вчинення продажу товару неідентифікованим фізособам необґрунтованими. Тому і висновок про те, що реалізація такого товару не пов'язана з господарською діяльністю позивача, є безпідставним.

Оформлені позивачем по факту реалізації готової продукції видаткові та податкові накладні, прибуткові касові ордери містять всі реквізити, притаманні первинному документу, у тому числі, відомості як про продавця, так і прізвище, ініціали та особистий підпис фізособи-покупця. Адже чинне податкове законодавство не передбачає обов'язку зазначати у видатковій накладній ідентифікаційний код чи номер телефону фізособи-покупця, про необхідність яких наполягають податківці.

Джерело: постанова Верховного Суду від 05.11.2019 р. у справі № 813/1926/16

Більше про вимоги до оформлення первинних документів читайте в статтях сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

- "Первинний документ: роль в обліку та вимоги до оформлення";

- "Реквізити первинних документів: стисло про найголовніше".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини