Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати передумали проводити велику податкову реформу-2020

20 грудня 2019, 16:10
1927
0
Реклама

Українські законотворці мають не дуже добру традицію напередодні Нового року ухвалювати величезну кількість змін до Податкового кодексу. Цього року такі зміни планувалися неодноразово обговорюваним нами законопроектом № 1210. Він повинен був монументально оновити норми ПКУ і викликав бурхливе обговорення. Попередньо сайт ВРУ анонсував, що в цю п'ятницю, 20 грудня, парламент розгляне у другому читанні законопроект № 1210, а також законопроект № 1209-1, який мав оновити порядок сплати ЄСВ та стягнення недоїмки з єдиного внеску.

Утім, зранку у п'ятницю той же сайт ВРУ, говорячи про порядок денний парламенту, не згадав указані законопроекти. Аналіз трансляції засідання Ради теж засвідчив, що їх на розгляд депутатів не внесли, а голова парламенту вже оголосив засідання закритим. А саме 20 грудня - останнє заплановане цього року пленарне засідання ВРУ, бо далі депутати працюватимуть в комітетах, з виборцях і відпочиватимуть аж до 14 січня 2020 року.

Зате було прийнято законопроект № 2358 щодо фінансової реструктуризації та оподаткування операцій фінансового лізингу. Ми вже інформували своїх читачів, що цим законопроектом має бути внесено зміни до ПКУ, відповідно до яких, зокрема:

- продовжили до 1 січня 2023 року тимчасову норму щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання боржником товарів для цілей погашення його заборгованості перед кредиторами в процесі проведення процедури фінансової реструктуризації, а також поширили таке звільнення на операції з постачання товарів поручителем (іпотекодавцем);

- продовжили до 1 січня 2023 року тимчасову норму щодо особливостей податкового обліку по податку на прибуток підприємств в процесі фінансової реструктуризації;

- визначили особливості виконання контролюючими органами плану реструктуризації або плану санації.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Окрім того, цього тижня парламент ухвалив ще низку законопроектів про внесення змін до ПКУ. Так, прийнято законопроект № 2317. Його метою задекларовано покращення адміністрування акцизного податку. Ним же змінять терміни та порядок застосування штрафів за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального.

Також у першому читанні було прийнято законопроекти:

- № 2241 про внесення зміни до ст.252 ПКУ щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину;

- № 2419 щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики;

- № 2524 щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізосіб-підприємців.

Але з огляду на відсутність до кінця року інших пленарних засідань парламенту, сумнівно, що законопроекти № 2241, № 2419 і № 2524 будуть прийняті повністю в 2019 році.

Окрім того, до порядку денного цього тижня було включено законопроект № 2126 про внесення змін до ПКУ щодо питань оподаткування в межах формування ціни на природний газ для потреб населення. Але його Рада не розглядала.

Відслідковувати зміни в законодавстві допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини