Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сплативши податки, ФОП може вільно витрачати зароблені кошти — нагадують в ДПС

16 січня 2020, 08:30
1755
0
Реклама

Ми уже інформували про те, що із 3 січня ФОПам дозволено використовувати кошти на власні потреби лише після їх перерахування із підприємницького рахунку на особистий рахунок як для фізособи. Це зумовлено вимогами оновленого п. 14 розділу І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 27.12.2019 р. № 162.

Така ситуація викликала шквал обурень від ФОПів, які не розуміють наслідків цієї новації.

Дещо заспокоїти підприємців взявся НБУ, котрий запевнив, що як і раніше, ФОП може витрачати кошти з "підприємницького" рахунку лише для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності.

Кошти з рахунку ФОПа на рахунок для власних потреб перераховують після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними.

Проте НБУ не пояснює, у якій формі та спосіб ФОПам підтверджувати, що податки сплачені в повному обсязі. Незрозуміло також, з якою періодичністю це робити, адже операції за рахунком можна виконувати хоч щоденно.

А ось із питанням санкцій, які передбачені за порушення розрахунків ФОПів, НБУ вказав, що це у компетенції ДПС.

Податківці наразі чітких пояснень не дають.

14.01.2020 р. вони розмістили роз'яснення у підкатегорії 107.04 "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) щодо штрафів за використання коштів. Однак замість того, аби прояснити, чи штрафувати ФОПа за використання коштів із підприємницького рахунку на власні потреби, податківці відповіли на зворотне питання.

Проте напередодні 13.01.2020 р. в рубриці "Актуальні запитанння" ЗІР (zir.tax.gov.ua) ДПС нагадала про своє колишнє роз'яснення, яке досі залишається чинним:

"Фізична особа - підприємець має право вільно користуватися коштами для власних потреб з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення господарської діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності".

Наразі ФОПи можуть отримувати довідку про відсутність боргів з платежів до бюджету в електронній формі. Схоже вона може стати аргументом, який дає "зелене світло" на платежі із підприємницького рахунку на власні трати.

Про порядок і строки видачі довідки, а також термін її дії читайте детальніше у ситуації для бухгалтера.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом.

Для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Також враховуємо, що із 01.01.2020 р. ФОП платять податки на нові бюджетні рахунки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини