Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За поширення фейків та фінансування ботів — мільйонні штрафи та ув’язнення

23 січня 2020, 11:50
1115
0
Реклама

Міністерство культури, молоді та спорту України продовжило публічне обговорення законопроекту про протидію дезінформації. Про це повідомляє Урядовий портал. Публічне обговорення триватиме ще місяць, згодом відбудеться розгляд урядом і Верховною Радою України.

Пропонується передусім запровадити посаду Уповноваженого з питань інформації. Він буде здійснювати моніторинг інформаційного простору та реагувати на заяви щодо поширення дезінформації.

Також законопроект передбачає:

- обов'язкове навчання основам медіаграмотності у школах, вищих навчальних закладах, у разі підвищення кваліфікації держслужбовців тощо;

- спеціальний "знак якості", що підтверджує дотримання медіапринципів журналістської етики та вимог щодо перевірки інформації;

- встановлення адміністративної відповідальності за розповсюдження дезінформації, порушення правил спростування, надання відповіді та вимог прозорості. Так, за поширення дезінформації, за відсутності добровільного спростування, штраф становитиме дві тисячі мінзарплат. Зараз це майже 9,5 млн грн;

- встановлення кримінальної відповідальності за системне та умисне масове розповсюдження дезінформації. Скажімо, за фінансування розповсюдження дезінформації з використанням спеціальних комп'ютерних програм (ботів) передбачають позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Також поширювачі масової інформації будуть зобов'язані розміщувати власні ідентифікаційні дані у доступному для отримувачів інформації місці (на головній сторінці власного веб-сайту або на початку власної веб-сторінки, в розділі з інформацією про власника облікового запису на платформі спільного доступу до інформації чи в сервісах обміну миттєвими повідомленнями, в інших доступних для отримувача інформації місцях). Водночас масовою буде будь-яка інформація, що є доступною для необмеженого чи невизначеного кола осіб або до якої можливо отримати доступ будь-якій особі з будь-якого місця і у будь-який час за власним вибором, в тому числі за згодою чи дозволом поширювача такої інформації.

Як відомо, Прем'єр запевняє, що суми в платіжках для простих людей за тепло зменшилися на третину. А ось НБУ ставить хрест на прихованих платежах за споживчі кредити.

Відслідковувати зміни в законодавстві допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини