Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перше постачання житла — коли звільняють від ПДВ

24 січня 2020, 12:10
1015
0
Реклама

Операцією з першого постачання житла слід вважати передачу квартир замовником будівництва інвестору будівництва. Подальша реалізація квартир для фізичних осіб-покупців не є операцією з першого постачання житла в розумінні податкового законодавства, а тому такі операції звільняють від оподаткування ПДВ. З таким висновком судів першої та апеляційної інстанції погодився ВС/КАС.

Водночас суд касаційної інстанції, проаналізувавши пп. 197.1.14 ПКУ, роз'яснив, що операцією з першого постачання житла вважатимуть операції з:

- передачі права власності (оформлення правовстановлюючих документів) на готове новозбудоване житло (об'єкт житлового фонду) до першого власника такого житла, незалежно від джерел фінансування будівництва: чи за рахунок власних коштів підприємства-замовника, чи за рахунок учасників фонду фінансування будівництва, чи за кошти держателів облігацій;

- передачі права власності (оформлення правовстановлюючих документів) на реконструйоване або капітально відремонтоване житло (об'єкт житлового фонду) особі іншій, ніж власник такого об'єкта на момент введення такого житла в експлуатацію (використання);

- постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження нового житла чи реконструкції або капітального ремонту житла за рахунок замовника.

Джерело: постанова ВС/КАС від 10.12.2019 р. у справі № 817/223/15

Платникам ПДВ корисним може бути матеріал "Прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК: порядок від Мінфіну" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів газети "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся демо-доступом

Наприкінці 2019 року ДАБІ відкрила реєстр дозвільних документів на будівництво, а також затвердила річний план перевірок на 2020 рік.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини