Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які податкові наслідки виходу фізичної особи зі складу учасників підприємства

27 січня 2020, 10:45
4731
0
Реклама

Фахівці ГУ ДПС у м. Києві надали роз'яснення щодо оподаткування фізосіб, які виходять зі складу учасників юросіб, а також роз'яснили податкові наслідки для юросіб, зі складу учасників яких виходять фізособи (у розрізі податку на прибуток, ПДВ та ПДФО).

Оподаткування фізичної особи

При виплаті частки (або передачі майна) фізособі - учаснику, при його виході із числа учасників, у такої фізособи може виникати інвестиційний прибуток, який підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором. Сума такого прибутку визначається як різниця між вартістю виплаченої частки при виході з товариства та її номінальною вартістю, зазначеною у статутних документах товариства на момент формування статутного капіталу.

Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважають календарний рік, за результатами якого платник податку зобов'язаний до 1 травня року, що настає за звітним, подати річну податкову декларацію про майновий стан і доход. В ній слід відобразити загальний фінрезультат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

ПДФО за ставкою 18 % та військовий збір за ставкою 1,5 % із загальної суми інвестиційного прибутку, відображеного в декларації, учасник має сплатити самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

Оподаткування юридичної особи

Податок на прибуток

У частині операції з викупу частки у власному статутному капіталі ПКУ не передбачає жодних коригувань фінрезультату до оподаткування. А ось у разі, якщо учасникові, який виходить, в якості відступного передають необоротні активи, то в частині вибуття об'єктів основних засобів потрібно скоригувати фінрезультат до оподаткування на "продажні" різниці, передбачені ст. 138 ПКУ (звісно, якщо юрособа застосовує різниці).

ПДВ

Якщо учасникові, який виходить зі складу учасників товариства, виплачують грошові кошти, то таку операцію не оподатковують ПДВ. Якщо ж у рахунок вартості частки йому передають майно, така операція вважається постачанням та оподатковується юрособою за загальними правилами.

ПДФО

Юрзобов'язана відобразити суму інвестиційного прибутку фізособи в формі № 1ДФ під ознакою доходу "112".

Джерело: повідомлення ГУ ДПС у м. Києві

Юридичним особам, зі складу яких виходять учасники, цікавим може бути матеріал "Вихід учасника зі складу засновників товариства: наслідки в обліку емітента" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини