Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як визначати первісну вартість ОЗ і нематактивів для податкової амортизації

31 січня 2020, 13:20
707
0
Реклама

ДПС роз'яснила, що для розрахунку амортизації ПКУ не встановлює порядок визначення первісної вартості основних засобів та нематеріальних активів. Таку вартість визначають згідно з правилами бухобліку.

Водночас пп. 138.3.4 ПКУ встановлює строки нарахування амортизації нематеріальних активів у податковому обліку. Якщо правовстановлюючим документом строк дії права користування нематеріальним активом (безстроковою ліцензією) не встановлений, то платник податку має право визначити самостійно такий строк в межах від двох до 10 років (включно).

У пп. 138.3.3 ПКУ для цілей податкової амортизації визначені групи основних засобів та інших необоротних активів, а також мінімально допустимі строки їх амортизації у податковому обліку.

Зокрема, мінімально допустимі строки корисного використання для групи основних засобів "Споруди" (група 3) встановлені терміном 15 років.

Отже, підприємство не може застосовувати для цілей визначення податкової амортизації строки корисного використання основних засобів групи 3 "Споруди", які є меншими 15 років.

Джерело: ІПК ДПСУ від 18.12.2019 р. № 1968/6/99-00-07-02-02-15/ІПК.

Зверніть увагу! Збільшать межу з 20 до 40 млн. грн доходу, коли об'єкт оподаткування податку на прибуток підприємств можна не коригувати на фінансові різниці. Про це йдеться у новині "Список позитивних змін для бізнесу у прийнятій податковій реформі". Кардинальні зміни в адміністрування податків чекає на бізнес завдяки прийняттю нардепами законопроекту № 1210.

Більше про облік основних засобів, нематактивів та їх амортизації читайте в статтях сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

- "Основні засоби: визнання та класифікація";

- "Амортизація основних засобів: правила та методи нарахування";

- "Бухгалтерський та податковий облік безстрокових ліцензій".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини