Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сплату мінімального ЄСВ "сплячими" ФОП скасують

5 лютого 2020, 09:00
4079
1
Реклама

Ще 20.09.2019 р. у стінах парламенту з'явився законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації за колом платників)" за № 2166.

Його мета - удосконалити норми чинного законодавства щодо нарахування та сплати ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

І лише 04.02.2020 р. народні депутати ухвалили цей законопроект у першому читанні.

Що ж очікує платників ЄСВ після схвалення цього законопроекту в цілому?

1. Доповнять перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, особами, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Такі особи зможуть сплачувати ЄСВ виключно добровільно.

2. Звільнять осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, від сплати за себе ЄСВ за умови взяття їх на облік як ФОП та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

3. Скасують обов'язок для ФОП (крім тих, які обрали спрощену систему) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, сплачувати мінімальний розмір ЄСВ при відсутності діяльності, тобто за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

До речі, по останньому пункту Уповноважений ВРУ з прав людини просить КСУ дати висновок щодо відповідності Конституції України положень п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Відслідковувати зміни в законодавстві допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Також нагадаємо, що Звіт з ЄСВ за формою № Д5 підприємці "за себе" подають один раз на рік до 10 лютого.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини