Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платежі карткою за товари підприємців через Монобанк вимагають РРО

5 лютого 2020, 12:55
8315
1
Реклама

Податківці продовжують наполягати, що розрахунки банківською карткою в мережі Інтернет потребують застосування РРО.

З цього приводу маємо чергову податкову консультацію. В ній ДПС відповідає на запит: чи треба ФОП встановлювати РРО (якщо готівковий розрахунок відсутній) при реалізації виробів медичного призначення, оплату за які інколи отримують шляхом переказу коштів із платіжних систем: Приват 24, Монобанк, Liqpay, Portmone?

Якщо пригадати, то єдинники мають застосовувати РРО при продажу за готівку виробів медичного призначення (на них не поширюються вимоги п. 269.10 ПКУ).

Для початку податківці констатують, що ФОП на єдиному податку груп 2-4 при продажі виробів медичного призначення можуть не застосовувати РРО за умови отримання оплати виключно у безготівковій формі, тобто якщо переказ відбувається із рахунку на рахунок через банк або шляхом внесення готівки до каси банку.

Проте, при оплаті споживачами виставлених рахунків за реалізовані вироби медичного призначення шляхом переказу коштів із платіжних систем Приват 24, Монобанк, Liqpay, Portmone (тобто із застосуванням банківської картки) застосовувати РРО обов'язково.

В ДПС відсилають до норм Закону України "Про електронну комерцію" від 03.09.2015 р. № 675-VIII. Згідно із п. 3 ст. 13 якого продавець (виконавець, постачальник), оператор платіжної системи або інша особа, яка отримала оплату за умовами електронного договору, повинні надати покупцеві (замовнику, споживачу) електронний документ, квитанцію, товарний чи касовий чек, квиток, талон або інший документ, що підтверджує факт отримання коштів, із зазначенням дати здійснення розрахунку.

Однак квитанція, отримана при розрахунках за допомогою банківської картки, не є розрахунковим документом (лист НБУ від 28.11.2019 р. № 57-0007/62082).

Джерело: ІПК ДПС від від 31.01.2020 р. № 398/6/99-00-05-04-01-06/ІПК.

Що маємо від прийняття скандальних законів щодо РРО - читайте у статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтесяТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Читайте також:

- як видавати покупцю чек у разі продажу товару через Інтернет;

- в яких випадках інтернет-магазинам потрібен РРО;

- коли підприємцю друкувати чек РРО, якщо послуга оплачена через LiqPay.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини