Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для держустанов працює новий сервіс, який заощаджує на закупівлях

7 лютого 2020, 09:00
473
0
Реклама

Із 24.01.2020 р. в Prozorro запрацював електронний кабінет Централізованої закупівельної організації (ЦЗО) - установи, яка здійснює закупівлі товарів та послуг широкого вжитку від імені багатьох держустанов. Це заощаджує час та витрати таких установ на самостійну організацію та проведення тендеру.

Державні установи та організації тепер можуть через Prozorro направити заявку про передачу на ЦЗО закупівель певного товару чи послуги (але не робіт).

Вcі заявки від різних держзамовників потрапляють в кабінет ЦЗО. Раніше для передачі закупівель потрібно було писати чи ж телефонувати. Тепер цей процес автоматизовано.

Заявки аналізують на достатність інформації, відповідність профілю ЦЗО, можливість агрегації закупівель. ЦЗО приймає остаточне рішення про готовність провести тендер, повідомляє це через свій кабінет замовнику для укладання договору.

ЦЗО проводить лише конкурентні процедури та несе юридичну відповідальність за передану закупівлю - можливі оскарження, перевірки аудиторів стають питаннями ЦЗО.

Оголошуючи тендер, ЦЗО зазначає замовників, для яких здійснюється закупівля. Об'єднання закупівель, приміром, того ж паперу, для дрібних замовників (університети, сільські ради) допоможе купувати оптом й дешевше.

Законодавство передбачає дві моделі функціонування ЦЗО.

Перша - розпорядник вищого рівня, приміром, обласна рада вирішує, що якийсь товар чи послугу ефективніше закуповувати централізовано. Він створює ЦЗО, за яку несе відповідальність і яку має фінансувати.

Друга модель - у замовника є вибір - проводити тендери самостійно чи ж передати закупівлі, всі ризики на ЦЗО, заощадити на роботі та оплаті праці закупівельнику. Тоді замовник платить за послуги ЦЗО. Передбачена пропорційна шкала оплати - від 0,5% до 3% суми договору.

За повідомленням сайту Prozorro.

Починаючи з 01.01.2020 р. діють нові правила попередньої оплати за бюджетні кошти. Про них довідаєтеся у статті сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся тестовим 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини