Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антикорупційна декларація в паперовому вигляді можлива для віруючих осіб

17 лютого 2020, 13:20
1132
0
Реклама

Верховний Суд захистив конституційне право віруючої людини на подання декларації в паперовому вигляді. Про це йдеться в огляді на сайту Судової влади України.

Так, на особу, уповноважену виконання функції держави, покладено обов'язок щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті НАЗК декларацію за минулий рік за формою, що визначає НАЗК. Якщо це не виконується, тоді настає відповідальність, передбачена ст. 366-1 ККУ. Водночас антикорупційну декларацію можна подано тільки шляхом її заповнення на офіційному вебсайті НАЗК.

Як стає зрозумілим із матеріалів кримінального провадження, працівниця податкової інспекції зазначала про те, що ідентифікація за символами і цифрами (електронний цифровий підпис) з метою дотримання вимог Закону України "Про запобігання корупції" є приниженням її гідності та честі, а також порушує її права на свободу совісті як віруючої людини. Крім того, вона звертала увагу на те, що електронна обробка персональних даних без її згоди є порушенням принципу поваги до приватного життя, що суперечить положенням Конституції України та законів України, а також практиці тлумачення й застосування положень Конвенції Європейським судом з прав людини.

Тож колегія суддів ККС ВС вважає правильним висновок про відсутність у діях особи прямого умислу на неподання декларації за 2016 рік як обов'язкової ознаки суб'єктивної сторони складу злочину, передбаченого ст. 366-1 ККУ. Адже суд апеляційної інстанції пересвідчився в тому, що працівниця податкової інспекції, яка є віруючою людиною та через свої релігійні переконання у визначений законом строк надіслала до НАЗК декларацію за 2016 рік на паперових носіях.

Примусове виконання особою обов`язку подати в електронному виді антикорупційної декларації за відсутності врегульованого питання на законодавчому рівні щодо альтернативи права вибору подачі такої декларації віруючою людиною, не відповідатиме легітимній меті та буде порушенням її прав і свобод, закріплених у Конституції України.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM -тисніть сюди.

Також НАЗК радить декларантам звіряти дані з держреєстрами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини