Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пільгова пенсія може бути призначена і без атестації робочих місць — Верховний Суд

27 лютого 2020, 09:15
4278
2
Реклама

Велика Палата Верховного Суду постановою від 19 лютого 2020 року у справі № 520/15025/16-а підтримала рішення судів першої та апеляційної інстанцій, згідно з якими проведення атестації робочих місць за умовами праці та її своєчасність не залежить від працівників і не може позбавити громадян їх конституційного права на соціальний захист щодо вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах. Про це повідомляє сайт ВС.

У цій справі позивач отримав відмову від відповідача - управління Пенсійного фонду щодо призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Причиною була відсутність необхідного пільгового стажу за Списком № 2. Так, до пільгового стажу роботи позивача не було зараховано період роботи на посаді шліфувальника абразивними кругами сухим способом через те, що атестація робочого місця не проводилась.

Суди визнали неправомірними дії управління ПФУ, зобов'язали відповідача зарахувати зазначений період роботи до пільгового стажу та призначити пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2 з дня звернення за пенсією.

Раніше в Держпраці пояснили, як бути зі стажем "шкідливої" роботи за новими позиціями Списків № 1 та № 2. А Мінсоцполітики інформувало про особливості проведення атестації робочих місць за умовами праці на конкретному робочому місці. Також повідомлялося як діяти, якщо при атестації виявили помилку в назві професії.

Детально про підстави та порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці детально йдеться у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія". Для отримання доступу до зазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сучасного медіа для бухгалтерів.

Водночас пам'ятайте, що подбати про своє майбутнє можна уже сьогодні. Ви можете відкрити свій пенсійний рахунок в найнадійнішому недержавному пенсійному фонді Ліга Пенсія та в майбутньому отримувати недержавну пенсію! Зважайте, що недержавна пенсія забезпечить можливість зберегти звичний спосіб життя без обмежень після виходу на пенсію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини