Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС назвала податкові наслідки списання виробничого браку

12 березня 2020, 11:45
872
0
Реклама

У разі списання зіпсованої продукції, що не відповідає стандартам якості та є непридатною для використання за призначенням та реалізації, податкові зобов'язання з ПДВ не нараховуються за умови, якщо вартість такої продукції включається до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування ПДВ та пов'язані з отриманням доходів. На цьому податківці наголосили в ІПК від 28.02.2020 р. № 851/6/99-00-07-02-02-06/ІПК.

У разі недотримання цієї умови під час списання такої продукції платник зобов'язаний:

- визначити податкові зобов'язання з ПДВ за основною ставкою згідно з пп. "г" п. 198.5 ПКУ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ;

- скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну, оскільки такі товарно-матеріальні цінності не використовуються в оподатковуваних операціях.

Нагадуємо, що подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн, зареєструвати податкові та акцизні накладні допоможе сучасний професійний сервіс Liga:Report.

Дещо інакше підійшли у своїй консультації податківці до відповіді на питання щодо оподаткування податком на прибуток операцій зі списання виробничого браку підприємства. З цим порадили звернутись до Міністерства фінансів. В ІПК це пояснено тим, що положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування за операціями зі списання виробничого браку на підприємстві. Такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування та, відповідно, об'єкту оподаткування податком на прибуток підприємств згідно з правилами бухгалтерського обліку. А регулювання методології останнього здійснює саме Мінфін.

Також податківці нещодавно надавали роз'яснення:

- щодо оподаткування ПДВ операцій із давальницькою сировиною;

- чи необхідно враховувати для обов'язкової ПДВ-реєстрації кошти, які надійшли у вигляді гранту на безоплатній та безповоротній основі;

- чи враховувати операції з безоплатного медичного супроводу під час визначення обсягу, необхідного для ПДВ-реєстрації.

Більше інформації про практику бухгалтерського та податкового обліку можна почерпнути в професійному рішенні для бухгалтера - одному інструмент із безліччю можливостей для бухгалтера та аудитора. Спробуйте прямо зараз і отримуйте рішення на свої питання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини