Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконавча служба не може арештувати рахунки для виплати зарплати

12 березня 2020, 17:20
6482
0
Реклама

Рахунки, передбачені для виплати зарплати та сплати податків, зборів і обов'язкових платежів до Держбюджету України, - рахунки із спецрежимом, на які виконавча служба арешт не накладає. Виокремлювати такі рахунки - повноваження виконавчої служби. Саме так сформував свою позицію ВС/КАС в постанові від 17.01.2020 р. у справі № 340/1018/19.

Судовий спір був між регіональним управлінням ПФУ та Управління державної виконавчої служби того ж регіону. Держвиконавцями накладено арешт не тільки на визначений в постанові рахунок для виплати зарплати, а й на всі рахунки позивача без визначення їх номерів та банківських установ, де вони відкриті.

Регіональне управління ПФУ переконувало, що через рахунок N НОМЕР_1 здійснюють виплату зарплати та сплату податків і зборів. А своєчасність та обсяги виплати зарплати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості. Оплату праці працівників треба здійснювати в першочерговому порядку.

Суд першої інстанції підтвердив позицію позивача, що кошти на рахунку N НОМЕР_1 підпадають під категорію захищених коштів, на які заборонено накладати арешт.

Апеляційний суд апеляційну скаргу відповідача не задовольнив, а також відмітив, що в оскаржуваній постанові не зазначено обгрунтування необхідності накладенні арешту на всі рахунки боржника.

Поставив крапку в цій суперечці ВС, який вказав: виплата працівникам зарплати має пріоритет перед погашенням заборгованості іншим кредиторам підприємства. Якщо ж накладено арешт на рахунок боржника, який призначений також і для виплати зарплати та інших виплат працівникам боржника, то це унеможливлює своєчасність таких виплат. Як результат такі дії невідворотно призводять до порушення конституційних прав громадян, які працюють на підприємстві відповідача, на оплату праці.

Відмітимо, що згідно із ч. 2 ст. 48 Закону № 1404 заборонений арешт коштів на кошти на інших рахунках боржника, накладення арешту та/або звернення стягнення на які заборонено законом. Вторить цьому й норма із ч. 2 ст. 52 Закону № 1404, за якою не підлягають арешту кошти, що перебувають на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом.

Повні тексти судових рішень містить система VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Нагадаємо, що із 16 по 20 березня роботодавці проводитимуть виплату авансу працівникам, з якого сплачують податки та ЄСВ. Відмінний помічник для підприємців, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини