Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно зберігати квитанції платіжного терміналу – податківці

16 березня 2020, 15:40
1970
0
Реклама

Квитанції платіжного терміналу (копії таких квитанцій) не є первинним документом у розумінні п. 44.1 ПКУ, а тому на сьогодні відсутній обов'язок зберігання таких квитанцій чи їх копій протягом терміну, встановленого п. 44.3 ПКУ. Про це йдеться в ІПК ДПС від 12.03.2020 р. № 1010/6/99-00-05-04-01-06/ІПК.

Враховуючи положення Закону № 2346 та відповідно до листа НБУ від 28.11.2019 №57-0007/62082, електронний платіжний засіб (ЕПЗ) є інструментом доступу до рахунку, який використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку, зокрема для оплати вартості товарів і послуг. При цьому ініціювання переказу за допомогою ЕПЗ має оформлюватися відповідними документами за операціями із застосуванням ЕПЗ (квитанція платіжного термінала).

Тобто, квитанція платіжного термінала лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку держателя ЕПЗ, а не факт продажу товару (отримання послуг), тому квитанція платіжного термінала не є розрахунковим документом у розумінні Закону № 265.

Згідно зі ст. 2 Закону № 265 розрахунковий документ - документ встановленої форми та змісту, що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.

Отже, квитанція платіжного терміналу (копія такої квитанції) не є розрахунковим документом у розумінні Закону № 265.

Зверніть увагу на аналітичний матеріал "Відкриття й облік платіжних карток на підприємстві" від сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Для отримання доступу до цього та інших матеріалів скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Раніше податківці також повідомляли:

- чи потрапляють до витрат ФОП витрати на розрахунково-касове обслуговування;

- які наслідки, якщо єдинник отримав платіж за надану послугу через електронну платіжну систему;

- чому податківцям не потрібні чеки з POS терміналів;

- платежі карткою за товари підприємців через Монобанк вимагають РРО;

- продаж товару через Інтернет зобов'язує застосовувати РРО, але не завжди

До речі, НБУ пропагує безготівкові розрахунки на період карантину. Більше інформації про практику бухгалтерського та податкового обліку можна почерпнути в професійному рішенні для бухгалтера - одному інструмент із безліччю можливостей для бухгалтера та аудитора. Спробуйте прямо зараз і отримуйте рішення на свої питання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини