Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Здавання готівки філією чи магазином – що фіксувати в касовій книзі підприємства

25 березня 2020, 17:45
769
0
Реклама

Підприємство в особі відокремленого підрозділу має право самостійно здавати готівкову виручку через відповідні служби, яким згідно із законодавством надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів, або через підприємства, які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації. Про це йдеться в ІПК ГУ ДПС у Харківській області від 11.03.2020 р. № 997/ІПК/20-40-05-10-19.

У такому випадку готівкова виручка відокремлених підрозділів (які не ведуть касової книги), що здається ними до кас банку у встановленому порядку, зараховується на рахунок підприємства - юрособи у безготівковому порядку та не потребує оприбуткування в касовій книзі підприємства - юрособи.

Як вказали податківці, будь-який структурний підрозділ суб'єкта господарювання, де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції, вважається відокремленим підрозділом згідно з нормами Положення про касові операції.

Це ж Положення передбачає, шо готівкова виручка (готівка) здається суб'єктами господарювання самостійно (у тому числі із застосуванням платіжних пристроїв та через пункти приймання готівки) або через відповідні служби, яким згідно із законодавством надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів, або через підприємства, які отримали ліцензію Національного банку України на надання банкам послуг з інкасації.

Раніше податківці пояснювали, чи потрібно зберігати квитанції платіжного терміналу, а також чи можна частину виручки зберігати у сейфі для подальшої службової видачі. Окрім того контролери надали алгоритм дій, якщо РРО вийшов з ладу, а КОРО не ведеться.

Також враховуйте, що РРО-зміни відстрочили через коронавірус.

І в поточній діяльності, і в критичних ситуаціях більше інформації щодо ефективної практики бухгалтерського та податкового обліку можна почерпнути в професійному рішенні для бухгалтера - одному інструменті із безліччю можливостей для бухгалтера та аудитора. Спробуйте прямо зараз і отримуйте рішення на свої питання.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини