Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновили ПДВ-пільгу під час карантину

6 квітня 2020, 15:00
792
0
Реклама

ДПС опублікувала Інформаційний лист № 8, в якому йдеться про карантинні нововведення, зокрема, в частині оподаткування ПДВ, запроваджені Законом № 540. Цей Закон чинний з 2 квітня.

Законом № 540 викладено в новій редакції п. 71 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ. Тож тепер від оподаткування ПДВ звільняються:

- операції з ввезення на митну територію України товарів (в т.ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ;

- операції з постачання на митній території України товарів (в т.ч. лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ.

Перелік таких лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання визначений постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224 (далі - Перелік № 224).

Зазначений пільговий режим оподаткування ПДВ застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до Переліку № 224, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України), а також незалежно від кола суб'єктів, що здійснюють такі операції, їх статусу, як платників ПДВ, чи форми власності.

Водночас ця пільга стосується операцій, здійснених у період з 17.03.2020 р. до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину.

Також контролери зауважили, що операції з постачання на митній території України раніше ввезених товарів, перелік яких визначено КМУ, після 17.03.2020 р. звільняються від оподаткування незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України - до17.03.2020 чи після такої дати.

До того ж у разі здійснення таких пільгових операцій положення п. 198.5 та ст. 199 ПКУ не потрібно застосовувати. Відповідно, компенсуючі ПДВ-зобов'язання за такими операціями не нараховуються.

Це означає, що платник податку, який здійснює постачання товарів, що підпадають під дію звільнення, не втрачає "вхідний" ПДВ лише через запровадження тимчасової норми.

Отже, такий платник зберігає право на визнання податкового кредиту на суми ПДВ, сплачені під час імпорту товарів згідно з Переліком № 224, під час їх придбання, або у складі товарів (робіт, послуг), які використані у виробництві зазначених товарів (для виробника).

Зверніть увагу також на наступні повідомлення:

- ПКУ і КЗпП переписали через карантин;

- мораторій під час карантину: усі можливі варіанти в одній інфографіці;

- старт системи автоматичного зіставлення обігу та залишків пального перенесли на 1 липня;

- орендна плата під час карантину - платити неможливо скасувати.

Із січня 2020 року платники ПДВ звітують за новою формою додатка Д6 до декларації з ПДВ. Цей додаток тепер виконує роль Звіту про ПДВшні пільги. Детальніше про порядок його заповнення читайте у статті "Декларація з ПДВ - 2020: більше інформації про пільги" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини