Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скасували звільнення від податку на нерухомість за квітень: як виправити зобов’язання

9 квітня 2020, 16:21
2521
1
Реклама

Як ми уже повідомляли, Законом № 540 скоротили період дії тимчасового звільнення від сплати податку на нерухомість, визначений раніше Законом № 533. Тож замість двох місяців (березня-квітня) звільнили платників від сплати зазначеного податку лише за березень 2020 року. Це породжує у платників виникнення ряду запитань. Відповіді на них ДПСУ надала в інформаційному листі № 9 "Карантинні нововведення для бізнесу. Частина 2. Податок на доходи фізичних осіб, місцеві податки, ЄСВ, адміністрування".

Як відкоригувати зобов'язання, якщо підприємство уже зменшило нарахування за І та ІІ квартали 2020 року (за березень і квітень)?

Податківці вказали, що в такому випадку платник податку зобов'язаний подати уточнюючу податкову декларацю до податкової декларацї з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2020 рік (з урахуванням раніше поданих уточнюючих податкових декларацій).

В цій декларацї платник має збільшити податкові зобов'язання з податку на нерухомість за ІІ квартал 2020 року (на суму пропорційну одному місяцю ІІ кварталу - за квітень 2020 року).

Тобто потрібно відновити податкові зобов'язання, які були задекларовані в податковій декларацї за ІІ квартал 2020 року.

Чи будуть штрафні санкції через збільшення податкових зобов'язань за квітень?

Контролери відмітили, що в даному випадку штрафні санкцї за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов'язань з податку на нерухомість не нараховуються. Пряму вказівку з цього приводу містить Закон № 540.

В які строки слід сплатити донараховане за квітень 2020 року податкове зобов'язання з податку на нерухомість?

Фіскали сказали, що податкове зобов'язання з податку на нерухомість за податковий період квітень 2020 року слід сплатити у повному обсязі за місцезнаходженням об'єкта нежитлової нерухомост у строк до 30 червня 2020 року (без нарахування пені та штрафних санкцій).

Як буде застосовуватись звільнення для платникам податку - фізосіб?

У 2020 році контролюючі органи нараховують фізичним особам податок на нерухоме майно за 2019 податковий (звітний) рік. Тому вимоги щодо звільнення від оподаткування, передбачені Законом № 533 ( з урахуванням змін, передбачених Законом № 540) , будуть враховані при нарахуванні контролюючими органами податку фізособам - платникам за об'єкти нежитлової нерухомості вже у 2021 році - за 2020 податковий (звітний) рік.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини