Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи вправі місцева влада обмежувати пересування – думки МОЗ, поліції та омбудсмена

13 квітня 2020, 14:55
908
0
Реклама

Як відомо, днями окремі обласні державні адміністрації оголосили про додаткові обмеження пересування громадян на певний час. Це мало місце, зокрема, на Київщині. При цьому обмеження залишали забагато запитань, а у ЗМІ та соцмережах прокотилася хвиля обурення, що порівнювала такі вимоги з комендантською годиною чи надзвичайним станом.

З цього приводу МОЗ на телеграм-каналі "Коронавірус_інфо" дало власну відповідь на питання "Чи можна під час карантину гуляти навколо будинку?". На думку міністерства, "Це не заборонено, але діють інші обмеження: не можна ходити групами більше двох осіб та гуляти в парках, скверах чи зонах відпочинку. Виняток становлять тільки вигул домашньої тварини або службова необхідність".

Своєю чергою, у Нацполіції вказали: рішення комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо обмеження свободи пересування громадян носять рекомендаційний характер. При цьому наголосили: "В умовах надзвичайної ситуації допускаються обмеження роботи громадського транспорту, підприємств та організацій... У кількох регіонах місцеві комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ухвалили рішення про тимчасову заборону громадянам виходити з дому (з 13-ї години 11 квітня до 06-ї години ранку 13 квітня). Утім це рішення комісії носить виключно рекомендаційний характер, адже комендантська година можлива лише за умови введенння правового режиму надзвичайного стану".

Нарешті, свою позицію озвучив і офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини. На своїй Фейсбук-сторінці він вказав:"Варто вчергове наголосити, що запровадження комендантської години (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби) можливо ЛИШЕ у разі введення надзвичайного стану за Указом Президента України, затвердженого Верховною Радою України. На даний час надзвичайний стан ні загалом в Україні, ні в окремих її місцевостях НЕ введено. В Україні діє режим надзвичайної ситуації, тому обмеження конcтитуційних прав громадян, зокрема права на свободу пересування, не допускається. У зв'язку з вищенаведеним, рішення регіональних комісій ТЕБ та НС, заклики голів ОДА щодо обмеження пересування, заборони громадянам виходити на вулицю можуть мати ВИКЛЮЧНО рекомендаційний характер".

Дивіться також нашу ексклюзивну інфографіку з цього приводу:

- "Що дозволено та заборонено бізнесу під час карантину - в одній інфографіці";

- "Що дозволено та заборонено українцям під час карантину";

- "За які порушення вимог карантину українців уже оштрафували".

Не дайте рейдерам нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини