Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці нагадала основні вимоги до чергувань на підприємствах

15 квітня 2020, 10:00
2539
1
Реклама

В Управління Держпраці в Кіровоградській області відповіли на питання: кого можна залучити до чергування, на який строк, як часто й чим таке чергування компенсують.

З об'єктивних причин роботодавець може залучити до чергування своїх працівників. Але на сьогодні трудове законодавство не дає необхідної інформації ні про поняття, ні про порядок організації і здійснення чергувань.

Ключові правила чергування:

1. Може застосовуватися у виняткових випадках і лише за згодою виборного органу профспілки.

2. Не допускається залучення працівника до чергувань частіше одного разу на місяць.

3. Чергові не повинні виконувати обов'язків щодо перевірки перепусток на вході й виході з підприємства, обов'язків сторожів, приймання пошти, прибирання приміщень тощо.

4. У разі залучення до чергування після закінчення робочого дня початок наступного робочого дня має бути перенесено на пізніший час.

5. Тривалість чергування або роботи разом з чергуванням не може перевищувати нормальної тривалості робочого дня.

6. Чергування у вихідні й святкові (неробочі) дні компенсуються наданням відгулу тієї ж тривалості, що і чергування в найближчі 10 днів.

Також чергування необхідно відрізняти від виконання працівником його звичайних трудових обов'язків на змінних роботах, на роботах, які виконують за графіком у вихідні, святкові (неробочі) дні, в нічний час. Окрім цього, деякі нормативно-правові акти містять норми про чергування, але таке чергування є виконанням працівником своїх трудових обов'язків з відповідною оплатою. Така праця не належить до чергування згідно з постановою Секретаріату ВЦРПС від 02.04.1954 р. № 233 "Про чергування на підприємствах і в установах". Яскравий приклад цього - чергування медиків у стаціонарі та вдома.

Графік чергування затверджує роботодавець за погодженням з профспілкою. Залучають працівників до чергування за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця, в якому мають передбачатися дні відпочинку, які надають працівникам за чергування. Тому чергування у вихідний день не підлягає оплаті, а за нього надають відгул. В табелі обліку використання робочого часу ці години чергування не зазначають. Якщо працівник чергує у свій робочий день, то такий день позначають у табелі обліку робочого часу як робочий і зарплату за нього нараховують як за звичайний робочий день.

Як оформлювати й чи оплачувати чергування - читайте у статті сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Також ознайомтеся із порадами, як оформити переведення працівників на дистанційну роботу на час карантину

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини