Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держава терміново запровадила регулювання цін на продукти під час карантину – які наслідки для бізнесу

16 квітня 2020, 09:40
5101
1
Реклама

З 15 квітня на період надзвичайної ситуації в Україні буде діяти державне регулювання цін на соціальні продукти, лікарські засоби та медичні вироби. Про це повідомив голова Національної ради економічного розвитку України Олексій Дорошенко. За його словами, під державне регулювання підпадають:

- гречка,

- цукор,

- борошно пшеничне в/г,

- вітчизняні макарони,

- молоко 2,5% в плівці,

- житньо-пшеничний хліб,

- курячі яйця 1 категорії,

- курка в тушці,

- вершкове масло 72,5%,

- мінеральна вода без газу.

Окрім того, моніторинг буде розповсюджений на 8 фармпрепаратів та 2 медичні товари (медичні маски та рукавички).

Якщо ціна в торгівлі на вказані товари повинна підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов'язаний повідомляти про це в Держспоживслужбу. На виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується.

Як вказав О. Дорошенко, держава буде вивчати причини зростання цін в роздрібних магазинах, а також мати можливість впливати й на виробників або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування.

Також, за його словами, якщо будуть підстави, то перелік продукції, яка підлягає регулюванню, може зростати.

Своєю чергою, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко під час брифінгу заявив: "Ми плануємо і працюємо над тим, щоб запровадити більш м'який інструмент регулювання, а саме на даний момент це 10 товарів, які є важливими для кожного українця і домогосподарства". За його словами, на даний момент цих заходів буде достатньо для того, щоб зберегти цінову стабільність і щоб ціни лишалися доступними для українців.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте підбірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зімни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату. Серед іншого знайдете тут і норми, що регулюють роботу підприємців та компаній в умовах карантинів, надзвичайних ситуацій та станів. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

- "Будемо з гречкою - уряд заборонив її експорт";

- "Продуктовим ринкам знову заборонили працювати під час карантину";

- "Закон № 540 посилив відповідальність за порушення правил ціноутворення";

- "Переглянули ціну на товар: на яку дату складати РК до ПН".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини