Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці вказала, як правильно встановити неповний і скорочений час

16 квітня 2020, 14:45
2874
0
Реклама

В Управлінні Держпраці у Рівненській області звернули увагу роботодавців на те, як правильно запроваджувати неповний робочий час і чим він відрізняється від скороченого робочого часу.

Неповний робочий час можна встановити за угодою роботодавця і працівника на певний строк і без зазначення строку. В обов'язковому порядку на прохання працівника неповний робочий час встановлюють: для вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до 14 років, дитину-інваліда, для догляду за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку. Також за згодою роботодавця неповний робочий час може запроваджуватися для всіх категорій працівників.

Запроваджують неповний робочий час із завчасним попередження працівників не менше ніж за два місяці. Адже відповідно до ст. 32 КЗпП - це зміна істотних умов праці. Якщо ж неповний робочий час встановлюють за бажанням працівника, то попереджати працівника за два місяці не потрібно, і він може бути запроваджений з будь-якого моменту.

В заяві про встановлення працівникові неповного робочого часу зазначають:

1) вид неповного робочого часу (неповний робочий день чи неповний робочий тиждень);

2) режим роботи під час неповного робочого часу (час початку та закінчення роботи);

3) період, на який встановлюється неповний робочий час тощо.

Оплачують працю у випадках неповного робочого часу пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Натомість скорочений робочий час встановлюють:

- для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень;

- для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень;

- для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень;

- для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших) - скорочена тривалість робочого часу встановлюється законодавством.

Тобто, скорочений робочий час та його тривалість встановлені законодавством тільки для окремих категорій працівників. При скороченому робочому часу працю оплачують як за повний робочий день.

Робіть детальний аналіз судової практики щодо необхідних питань і швидко реагуйте на типові юридичні ситуації навіть у період карантину за допомогою комплексного антикризового пакету від ЛІГА:ЗАКОН. Оперативне, точність надійність у прийнятті важливих рішень. Замовити.

Також читайте аналітичні матеріали:

- "Як оформити переведення працівників на дистанційну роботу на час карантину";

- "Неоплачувана відпустка на час карантину від А до Я";

- "ЄСВ та зарплатні податки в період неоплачуваної відпустки на час карантину".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини