Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міфи та реалії нового фінмоніторингу: що пояснили в НБУ

22 квітня 2020, 13:30
2046
0
Реклама

Чим ближче до 28 квітня 2020 року, тим більше питань та суперечливих ситуацій з приводу нових правил фінмоніторингу, котрі в першу чергу вплинуть на перекази коштів.

Перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова спробувала розвінчати деякі з міфів, які стосуються нового Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Міф 1. Українці не зможуть заплатити віддалено комуналку, а платіжні системи зупиняться.

Новий закон ніяк не вплине на більшість операцій з переказу грошей. Вимоги закону не поширюватимуться на:

- сплату комуналки, оплату податків, штрафів, інших обов'язкових платежів (незалежно від суми);

- сплату кредиту до 30 тис. грн;

- оплату товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);

- всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн;

- зняття коштів з власного рахунку.

НБУ вже відповідав, чи зупиняться 28 квітня платіжні системи через вимоги про ідентифікацію клієнтів.

Міф 2. НБУ не розробив чітких рекомендацій для процедури віддаленої перевірки клієнтів.

Закон запрацює 28 квітня. Він дає три місяці (до 28 липня 2020 року) на прийняття нормативки. Нове положення про фінмоніторинг для банків затвердять вже до кінця квітня.

Для небанківських установ нормативку розроблять до кінця червня.

Водночас обов'язково буде перехідний період і для банків, і для небанківських установ. Учасники ринку отримають додатковий час для налаштування процесів і реалізації вимог нормативки.

Міф 3. Можливість віддаленої ідентифікації буде тільки через BankID, до якого підключені 14 банків.

Варіанти дистанційної KYC будуть різні: BankID, кваліфікований електронний підпис, відеотрансляція, дистанційне зчитування данних через NFC, платіж на окремий рахунок банку з особистого рахунку клієнта.

Міф 4. Закон "вб'є" ринок електронних грошей.

Закон "вб'є" ринок "сірих" електронних грошей. Так, закон зобов'язує розкрити власників електронних гаманців. Неприпустимо, щоб електронні гроші використовувались для тіньових операцій.

Буде спрощена модель ідентифікації для власників гаманців: потрібно віддалено надіслати копії документів та фотофіксацію клієнта з його особистими документами.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Зверніть увагу, що переказ з карти на карту повинен супроводжуватись номером електронного платіжного засобу/наперед оплаченої картки багатоцільового використання платника та отримувача. Деталі читайте у новині.

І хоча із 28.04.2020 р. збільшиться сума фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінмоніторингу (з 150 тис. грн до 400 тис. грн) з одночасним зменшенням кількості ознак таких фінансових операцій (з 17 до 4), але фінмоніторинг зобов'яже ідентифікувати платника та одержувача платежу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини