Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила фінмоніторингу мають відтермінувати

22 квітня 2020, 17:20
3658
0
Реклама

28.04.2020 р. має запрацювати Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Він уже наробив немало шуму, бо:

- по-перше, перекази з карти на карту потрапляють під нові вимоги фінмоніторингу, що означатиме блокування операцій за новими правилами;

- по-друге, всіх юросіб зобов'яжуть повідомляти про бенефіціарів;

- по-третє, до спеціально визначених суб'єктів первинного фінмоніторингу, включать суб'єктів аудиторської діяльності; суб'єктів господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку, консультування з питань оподаткування.

НБУ навіть довелося пояснити, чи зупиняться 28 квітня платіжні системи через вимоги про ідентифікацію клієнтів.

Тому група народних депутатів-членів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики виступила із законодавчою ініціативою відтермінувати набрання чинності вказаним Законом. Уже зареєстровано відповідний законопроект № 3372 від 21.04.2020 р.

Як пояснює один із його авторів Я. Железняк, через карантинні обмеження в більшості країн, частину документів для виконання нових вимог фінмоніторингу просто неможливо отримати вчасно.

Також відтермінування дасть можливість закінчити підготовку всіх підзаконних актів, а бізнесу - переналаштувати свої процеси під нові вимоги.

І насамкінець, він відмічає, що нові правила зараз можуть ускладнити роботу волонтерських організацій, оскільки більшість донейтів, наприклад, через платіжні системи, будуть підпадати під фінмоніторинг та можуть бути заблоковані. Це може створити ризик для роботи численних волонтерських організацій, зокрема тих, які допомагають лікарням у боротьбі з коронавірусом.

Відтепер у бізнесу з'явиться більше можливостей для боротьби з кризою навіть за умов віддаленої роботи. Нова екосистема хмарних продуктів LIGA360 об`єднує всі продукти ЛІГА:ЗАКОН у спільному середовищі для управління ризиками. Отримайте додаткові функції для ефективної роботи фахівців в режимі карантину та об'єднайте усю команду в єдиному просторі для прийняття антикризових рішень. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини