Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За порушення умов продажу продуктів під час карантину — штраф майже 50 тисяч грн

27 квітня 2020, 13:10
3176
1
Реклама

Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві проінформувало про особливості реалізації продуктів харчування у період обмежувальних заходів, встановлених Постановою № 211 у рамках загальнонаціонального карантину.

Ключове: продаж незахищених продуктів харчування заборонено. Дозволено до продажу лише фасовані продукти та продукти в упаковці виробника.

Як вказує служба, фасування харчових продуктів, у тому числі овочів і фруктів, може проводитися попередньо в спеціально виділеному приміщенні, шляхом пакування в одноразові пакети в різній кількості. Продавець може фасувати овочі і фрукти безпосередньо в торгівельній залі, у тій кількості, яку визначив споживач, або в будь-який інший зручний спосіб.

Якщо у період карантину харчові продукти реалізуються шляхом самообслуговування, без упаковки виробника або в нефасованому, неупакованому вигляді, вони вважаються незахищеними від будь-якого забруднення, що є порушенням п.3 ст.49 Закону № 771 та створює загрозу для життя та/або здоров'я людини.

У разі незабезпечення оператором ринку належного захисту від забруднення об?єктів санітарних заходів, у тому числі харчових продуктів, така продукція вважається небезпечною. Небезпечні харчові продукти підлягають вилученню з обігу в порядку, установленому законодавством. Оператори ринку несуть відповідальність за виконання вимог законодавства про харчові продукти, у межах діяльності, яку вони здійснюють.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.65 Закону № 2042, у разі порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров'я людини, тягне за собою накладення штрафу на юросіб у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, на фізосіб - підприємців - у розмірі 6 мінімальних зарплат.

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом № 1645, іншими актами законодавства, а також рішень органів самоврядування з питань боротьби з інфекційними з хворобами, тягне за собою адміністративну відповідальність за статтею 44-3 КпАП.

За порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, передбачено відповідальність згідно зі ст.325 ККУ, а саме: штраф до 1700 грн або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Читайте також:

- «Держпродспоживслужба вказала, як ресторанам і кафе працювати під час карантину»;

- «Магазини та інших продавців зобов'язали декларувати ціни на основні продукти та ліки»;

- «Кого перевірить Держпродспоживслужба у 2020 році».

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Оформіть заявку на тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини