Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переказ з карти на карту та інші операції звичайних людей із 28 квітня — пояснення НБУ

28 квітня 2020, 08:30
29382
0
Реклама

28 квітня - дата набрання чинності новим Законом про фінмоніторинг. За кілька кроків до цієї важливої події Національний банк різко збільшив роз'яснювальну роботу щодо нових реалій переказу коштів, роботи фінансових установ та інших, пов'язаних з фінмоніторингом, питань. Так, перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова розповіла про основні зміни, яких варто чекати українцям.

По-перше, впроваджується ризик-орієнтований підхід у роботі з клієнтами. Тобто високоризикових клієнтів перевірятимуть більш прискіпливо. Наприклад, йдеться про політиків чи олігархів. Тобто тих, хто може проводити операції на великі суми. Операції звичайних людей - студентів, пенсіонерів, клієнтів в рамках зарплатного проєкту та "білого" бізнесу, що платить податки - перевірятимуть менше.

По-друге, збільшення граничного порогу операцій обов'язкового фінмоніторингу. Раніше банки в обов'язковому порядку повідомляли Держфінмоніторингу про всі операції від 150 тис. грн, а серед підстав для цього було аж 17 ознак. Закон збільшує граничний поріг суми до 400 тис. грн та зменшує список ознак операцій. Тепер їх всього чотири. Звітувати потрібно про такі операції:

- готівка;

- переказ коштів за кордон;

- операції політиків;

- операції клієнтів з держав, які працюють "в антилегалізаційній сфері", як наприклад Північна Корея.

По-третє, новий Закон дає суттєву перевагу клієнтам банків, як наприклад дистанційна індентифікація. Це означає, що тепер, щоб відкрити рахунок у банку не потрібно йти у відділення. Засвідчити свою особу ви тепер можете через відеозв'язок або через систему BankID. Є і інші моделі.

По-четверте, Закон розширює вимоги до ідентифікації тих, хто робить переказ грошових коштів. Це не стосується переказів грошей з карти на карту. Банківська карта - це вже ідентифікований продукт, і банк має інформацію про власників карток. Йдеться переважно про перекази без відкриття рахунку - наприклад поповнення рахунку через термінал. Тобто якщо ви будете поповнювати рахунок через термінал на суму 5 тис. грн і більше, потрібна ваша ідентифікація. До кінця року платіжні термінали будуть обладнані спеціальними зчитувачами карт. Але ці правила не стосуються: оплати комунальних послуг, сплати податків та інших обов'язкових державних платежів, оплати товарів чи послуг, поповнення кредитних карток до 30 тис грн. У цьому випадку ідентифікація не буде потрібна.

По-п'яте, Закон суттєво розширює перелік суб'єктів первинного фінмоніторингу, тобто тих, хто фактично проводить ідентифікацію клієнта. Тепер їх перелік поповнюють, і поштові оператори, і ріелтори, і юристи, представники грального бізнесу, і ті, хто надає податкові консультаційні послуги. Всім, кого це стосується буде надано достатньо часу на адаптацію до кінця цього року.

Як відомо, із 28 квітня бухгалтери і ріелтори повинні повідомляти про фіноперації своїх клієнтів.

Об'єднайте команду для управління ризиками та пошуку нових можливостей. LIGA360 - екосистема хмарних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН пропонує єдине середовище для формування антикризових рішень. Будьте в курсі змін законодавства, оподаткування, репутаційного медійного кола, змін в діяльності партнерів, клієнтів та конкурентів для ефективної роботи в режимі карантину. Дізнатися більше.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини