Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський контроль за сплатою ЄСВ не відмінявся — НБУ

4 травня 2020, 12:40
2307
0
Реклама

Тимчасово штрафні санкції, які передбачені для роботодавців ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовують за такі порушення, вчинені у періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховують ЄСВ (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності податкових органів.

Також протягом періодів з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року платникам ЄСВ не нараховують пеню, а нараховану пеню за ці періоди спишуть.

Тому роботодавці, з огляду на діючі зміни в Закон про ЄСВ у зв'язку із карантином, мають законні підстави не виконувати своєчасно або в повному обсязі обов'язки платників ЄСВ в частині сплати такого внеску та подання обов'язкової звітності. При цьому наразі уже відомо, що звільнення ФОП від ЄСВ і мораторій на податкові перевірки будуть продовжені.

Проте банки продовжують виконувати покладений на них обов'язок щодо дотримання ч. 2 ст. 24 Закону про ЄСВ.

Тому банки приймають від роботодавців платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише, якщо одночасно подані розрахункові документи про перерахування коштів для сплати відповідних сум ЄСВ або документів, що підтверджують фактичну сплату таких.

Водночас тимчасово звільнені за власним бажанням ФОП, особи, які провадять незалежну профдіяльність та члена фермерського господарства, від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ лише за себе. Детальніше про це йшлося у статті "Кого звільнили від сплати ЄСВ за березень та квітень 2020 року".

Також підприємців мають звільнити від сплати ЄСВ і за травень

Проте змін у порядку нарахування та виплати зарплати, нарахування та сплати ЄСВ, зокрема щодо найманих працівників не відбулось.

Джерело: лист НБУ від 23.04.2020 р. № 4077/5/99-00-04-06-03-05.

Стежите за усіма новинами по темі "ЄСВ"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин. Отримайте вільний доступ до LIGA360, якщо користуєтеся принаймні одним з продуктів ЛІГА:ЗАКОН.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини