Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці вказали, коли продаж авто не призведе до втрати статусу єдинника

15 травня 2020, 10:45
1323
0
Реклама

Миколаївські податківці роз'яснили, коли разовий продаж транспортного засобу є забороненою операцією для перебування підприємством на єдиному податку групи 3, а також за якою ставкою обкладати дохід від продажу авто - 5% (з ПДВ) чи 10%.

Насамперед, контролери нагадали, що платниками єдиного податку 1-3 груп не можуть бути, зокрема, суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів.

Якщо транспортний засіб товариство обліковувало відповідно до П(С)БО 9 "Запаси" у вигляді матеріальної цінності як товар, що був придбаний та утримувався з метою подальшого продажу, то дохід від такої операції потрібно оподатковувати у подвійному розмірі ставок податку (пп. 3 п. 293.5 ПКУ).

Тобто, за словами податківців, оподаткування єдиним податком операції з продажу транспортних засобів залежить від призначення цього засобу в бухгалтерському обліку суб'єкта господарювання та/або часу його використання.

Отже, якщо товариство здійснює продаж транспортних засобів, як товару, необхідно застосовувати подвійний розмір ставки єдиного податку такого доходу (10%) з подальшим переходом на сплату інших податків і зборів згідно з пп. 298.2.3 ПКУ.

Джерело: ІПК ГУ ДПС у Миколаївській області від 04.05.2020 р. № 1791/ІПК/14-29-04-03-24

Про перехід зі спрощеної системи оподаткування на загальну читайте в статті "Перехід юридичної особи з єдиного податку групи 3 на сплату податку на прибуток: облік перехідних операцій" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини