Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сплатити податки за бізнес може його представник, але за певних умов

15 травня 2020, 15:20
1451
0
Реклама

Платнику податків дозволено виконати податковий обов'язок самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента, про що йдеться в п. 36.4 ПКУ.

Представники платника податків - особи, які можуть представляти його законні інтереси та вести справи, пов'язані із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків-фізособою на представництво його інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства.

Однак заборонена будь-яка уступка грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків третім особам (п. 87.7 ПКУ). Виключення - коли гарантами повного та своєчасного погашення грошових зобов'язань платника податків є інші особи, якщо таке право передбачено ПКУ.

Разом з тим, передача платниками ЄСВ своїх обов'язків з його сплати третім особам заборонена, крім випадків, передбачених законодавством (ч. 9 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Тому грошове зобов'язання (крім ЄСВ) або податковий борг платника податків по податках та зборах може погасити інший суб'єкт господарювання або фізособа (в т. ч. засновник, директор тощо) за умови, що такий суб'єкт господарювання або фізична особа є податковим агентом, або представником платника податку.

Якщо сума грошового зобов'язання або податкового боргу платника податків була погашена іншим суб'єктом господарювання (юрособою, ФОП або фізособою), то сплачену суму включають до складу загального оподатковуваного доходу платника податків, за якого було сплачено грошове зобов'язання або борг.

Джерело: сайт ГУ ДПС у Запорізькій області.

Читайте також:

- "Як правильно заповнити платіжку на сплату боргу з ЄСВ";

- "Банк простив борг - подайте річну декларацію про доходи".

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців по вашій темі - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини