Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці назвали випадки, коли благодійну допомогу доведеться оподаткувати

5 червня 2020, 10:00
573
0
Реклама

За загальним правилом, будь-яка матеріальна допомога (у будь-якій формі) для цілей оподаткування поділяється на цільову та нецільову. Цільова - це допомога, порядок надання якої регламентується пп. 170.7.4 ПКУ. У разі дотримання визначених умов така допомога у будь-якій сумі не включається до оподатковуваного доходу платника податку.

Решта добрих справ, що не вписується в ці рамки вимог цільової благодійної допомоги, вважається нецільовою та оподатковується за правилами пп. 170.7.3 ПКУ.

Передусім, оподаткуванню підлягає допомога, сукупний розмір якої на рік перевищує граничний розмір доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги. Цьогоріч без ПДФО можна отримати матеріальну допомогу, еквівалентну 2940 грн.

Як правило, ПДФО утримує надавач нецільової допомоги у джерела виплати, звітуючи про це перед податковою у формі 1ДФ з ознакою доходу "169". Утім, платник податку, що у звітному році отримав разного роду допомогу від різних благодійників, має подати декларацію про доходи.

Докладніше про особливості надання актуальної нині підтримки на оздоровлення читайте в статті "Матеріальна допомога працівнику на лікування: оподаткування та облік" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Зауважимо, що у своїх роз'ясненнях щодо оподаткування матеріальної допомоги контролери часто згадують ще й про доходи у вигляді додаткового блага. Але для цього виду доходів встановлені свої правила оподаткування і регламентуються вони положеннями пп. 164.2.17 ПКУ.

Джерело: ІПК ДПСУвід 14.05.2020 р. № 2010/6/99-00-04-06-03-06/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини