Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Озвучено позицію про так звану «публічну закупівлю нотаріальних послуг»

11 червня 2020, 12:25
1144
0
Реклама

На думку Нотаріальної палати, укладання з нотаріусом договору про надання послуг - це юридична фікція і порушення законодавства, як і укладання аналогічного договору з суддею або з прокурором

Побачила світ Правова позиція Нотаріальної палати України щодо співвідношення нотаріальної діяльності та процедури публічних закупівель. Йдеться про можливість застосування Закону України "Про публічні закупівлі" стосовно нотаріальних послуг.

НПУ, проаналізувавши указаний Закон, а також норми ЦКУ, Закону України "Про захист прав споживачів", Закону України "Про нотаріат", робить наступні висновки:

- нотаріус та вчинювані нотаріусом нотаріальні дії за суб'єктним та об'єктним складом не підпадають під дію Закону України "Про публічні закупівлі";

- нотаріус не є суб'єктом процедури публічних закупівель;

- нотаріус не надає послуги у сфері права, які є предметом закупівель у відповідності до Закону України "Про публічні закупівлі";

- нотаріус вчиняє нотаріальні дії та стягує плату за вчинення нотаріальної дії;

- Закон України "Про публічні закупівлі" не містить поняття "закупівлі нотаріальних дій" і не може їх містити, оскільки нотаріальні дії не є послугами;

- сплата фізичними та юридичними особами нотаріусу плати за вчинення нотаріальної дії здійснюється не на підставі Закону України "Про публічні закупівлі", а на підставі статті 31 Закону України "Про нотаріат".

- участь нотаріуса у публічних закупівлях суперечить нормам спеціальних законів, що регулюють діяльність нотаріату в Україні та сферу публічних закупівель, а саме - Закону України "Про нотаріат" та Закону України "Про публічні закупівлі".

У НПУ підкреслюють, що нотаріус не є суб'єктом господарювання, а отже не може укладати будь-яких господарських договорів у якості надавача послуг, в тому числі тих, предметом яких є вчинення нотаріальних дій. Тож у випадку прийняття нотаріусом публічної пропозиції, викладеної в оголошенні про проведення конкурентних процедур закупівель або оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та укладення договорів на надання послуг повністю втрачається один із основних принципів діяльності нотаріуса - незалежність та неупередженість при вчиненні нотаріальних дій. Договором про надання послуг не може передбачатись відмова нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії з підстав, визначених ст. 49 Закону України "Про нотаріат". Отже, нотаріус буде позбавлений самостійності у прийнятті рішень, неупередженості та буде знаходитися під впливом зобов'язань, передбачених таким договором.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН, - спробуйте тестовий доступ.

Читайте також:

- "Нові штрафи за неповідомлення про укладення договорів оренди нерухомості";

- "Змінено правила держреєстрації прав на нерухомість";

- "Хто, коли і як має задекларувати минулорічні спадщину чи подарунок - алгоритм від ДПС".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини