Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Без заяви, але з відміткою в декларації – як почати застосовувати касовий метод за будпідрядом

15 червня 2020, 12:10
716
0
Реклама

ДПС роз'яснила, що для застосування касового методу визначення ПДВ-зобов'язань за операціями з виконання підрядних будівельних робіт не передбачено подання до контролюючих органів будь-яких заяв чи повідомлень щодо початку застосування касового методу.

Однак, у податковій декларації з ПДВ, починаючи зі звітного періоду, з якого платник почав застосовувати касовий метод, платник у відповідному полі в кінці декларації має проставити відповідну позначку.

Крім того, про застосування касового методу платник зазначає в розпорядчому документі про облікову політику.

Якщо платник бажає відмовитись від застосування касового методу податкового обліку, то така відмова здійснюється з початку року шляхом внесення відповідних змін до облікової політики підприємства.

Нагадаємо, що з 23.05.2020 р. визнавати податкові зобов'язання з ПДВ за касовим методом (за датою надходження оплати) за операціями з виконання підрядних будівельних робіт можуть як підрядники, так і субпідрядники. Відповідні зміни до п. 187.1 ПКУ вніс Закон № 466. І це добре, бо до цього податківці наполягали, що право на застосування касового методу за п. 187.1 ПКУ мають лише підрядники, які безпосередньо укладають договір будівельного підряду із замовником (див., наприклад, ІПК ДФСУ від 01.02.2018 р. № 408/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 101.06 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

З усіма ПДВшними змінами, які запровадив Закон № 466, можна ознайомитися в статтях "Старт податкової реформи: аналізуємо ПДВ-зміни до ПКУ (Частина 1)" і "Старт податкової реформи: аналізуємо ПДВ-зміни до ПКУ (Частина 2)" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини