Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС назвала умову визнання податкового кредиту при застосуванні карантинної ПДВ-пільги на ліки

25 червня 2020, 09:00
664
0
Реклама

ДПС видала чергову індивідуальну податкову консультацію, в якій розглянула порядок застосування "карантинної" ПДВ-пільги на медтовари, передбаченої п. 71 підрозділу 2 р. XX ПКУ.

Нагадаємо, що ця пільга застосовується до операцій з постачання товарів з Переліку № 224, здійснених з 17 березня 2020 року і до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину. Причому неважливо, кому саме постачаються такі товари - закладам охорони здоров'я чи будь-яким іншим суб'єктам господарювання/кінцевим споживачам.

До того ж слід враховувати, що зазначена ПДВ-пільга застосовується до тих товарів, назва яких відповідає назві товарів, міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарських засобів, що включені до Переліку № 224. Наприклад, якщо в Переліку № 224 є код певного товару згідно з УКТ ЗЕД, але назва такого товару не відповідає назві товару, міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, наведеним у Переліку № 224, то для операцій з постачання такого товару зазначена ПДВ-пільга не діє.

Звісно, слід дотримуватися й вимог, встановлених у примітках до Переліку № 224.

Також податківці нагадали й про те, що якщо в періоді дії такої ПДВ-пільги ви здійснювали постачання товарів із Переліку № 224 з нарахуванням ПДВ, то слід провести коригування ПДВ-зобов'язань у відповідних податкових накладних. Але на цьому зупинятися не будемо. Адже ми вже неодноразово про це говорили. Краще розповімо, що податківці думають про податковий кредит за такими податковими накладними.

За словами контролерів, суми ПДВ, зазначені у таких податкових накладних, не можуть бути включені покупцем до складу податкового кредиту. Адже податкові накладні, які були складені в періоді дії пільги за операціями з постачання товарів із Переліку № 224 із застосуванням ставки ПДВ 7% або 20%, є такими, що складені з порушенням (не відповідають вимогам) положення п. 71 підрозділу 2 р. XX ПКУ.

Причому податкова накладна може містити в окремих рядках номенклатуру товарів, які включені до Переліку № 224 та за якими не повинен був нараховуватися ПДВ, та номенклатуру товарів, які підлягали оподаткуванню ПДВ. У такому разі право на податковий кредит за такою податковою накладною, зареєстрованою в ЄРПН, виникає у покупця лише за тими товарами, за якими ПДВ нараховано правомірно.

Суми ПДВ, зазначені у такій податковій накладній, що були нараховані за товарами, операції з постачання яких звільняються від оподаткування ПДВ, не можуть бути віднесені покупцем до податкового кредиту.

Такі висновки містить ІПК ДПСУ від 03.06.2020 р. № 2297/6/99-00-07-03-02-06/ІПК.

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків з усіх напрямків податкового законодавства читайте в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Про "карантинну" ПДВ-пільгу також читайте в статті "Продаж респіраторів й антисептиків в Україні: чи нараховувати ПДВ" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини