Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які соціальні гарантії мають ФОП–єдинники - ДПС

8 липня 2020, 16:25
4174
0
Реклама

У Головному управлінні ДПС у Луганській області нагадали, що платники єдиного податку І і ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (п. 295.5 ПКУ).

Якщо підприємець вже сплатив авансовий внесок за місяць, в якому він був на лікарняному, або планує бути у відпустці (наприклад, у разі сплати єдиного податку авансом за квартал), така сума за його заявою зараховується в рахунок майбутніх платежів з єдиного податку.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов'язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (пп. 298.3.2 ПКУ).

З метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів податківці рекомендують подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки. До речі щодо строків подання заяви платниками єдиного податку ІІ групи та порядку надання відповідної відпустки йшлося в індивідуальній податковій консультації від 28.08.2019 № 4017/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Зверніть увагу! Якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то підстави для звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця відсутні. Нормами ПКУ не передбачено розірвання строків відпустки. А ще на час відпустки платники єдиного податку не звільняються від сплати інших податкових платежів і подання звітності.

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати звітність онлайн. А для підприємців є відмінний помічник, який самостійно ще й розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Якщо підприємець в обраний ним період відпустки (вказаний у заяві) хворів і така хвороба тривала 30 і більше календарних днів - він має право відкликати заяву. Але при цьому потрібно встигнути до початку відпустки.

Якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалась до 20 числа місяця та закінчилась у наступному(их) місяці(ях), то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний(і) місяць(і) (в якому(их) почав хворіти (хворів)), а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилась, сплачує єдиний податок відповідно до норм ПКУ.

На період відпустки чи лікарняного повинна бути припинена діяльність та відсутній дохід. Якщо на поточний рахунок в період відпустки чи лікарняного надійдуть грошові кошти, у ФОП має бути документальне підтвердження того, що це кошти за товари (послуги), поставлені до початку відпустки чи лікарняного, або ж раніше був укладений договір, який передбачає перерахування передоплати.

Додатково рекомендуємо публікації на цю тематику:

- "Платник єдиного податку у відпустці: чи сплачувати єдиний податок та ЄСВ";

- "Відпустка підприємця під час карантину";

- "ФОП не провадить діяльність: що з авансовими внесками";

- "Лікарняний для ФОП: як розрахувати та отримати";

- "ФОП тимчасово припиняє діяльність: що з оподаткуванням?";

- "Декрет жінки-єдинника: коротко про головне".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Зважайте: ДПС оприлюднила зразки заяв на звільнення від єдиного податку через відпустку та лікарняний. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини