Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці не зобов’язані самостійно шукати та працевлаштовувати осіб з інвалідністю — Верховний Суд

20 липня 2020, 15:20
3695
0
Реклама

Обов'язок підприємства щодо створення робочих місць для осіб з інвалідністю не супроводжується його обов'язком підбирати і працевлаштовувати таких осіб на створені робочі місця. Таку позицію підтверджує постанова ВС/КАС від 24.06.2020 р. у справі № 440/2008/19.

Обставини судової справи свідчать про те, що обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю прагнуло стягнути із підприємства адміністративно-господарські санкції за незайняті робочі місця, призначені для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Проте підприємство стверджувало, що самостійно здійснювало пошук та працевлаштування осіб з інвалідністю. Також зверталося до центру зайнятості стосовно попиту на робочу силу за формою 3-ПН. У свою чергу центром зайнятості на подані вакансії упродовж 2018 року направлено 51 особу з інвалідністю, 5 з яких відмовилися від працевлаштування, а інші - працевлаштовані на підприємстві, що підтверджується письмовими доказами.

Суди вказують на те, що підприємство не несе відповідальності за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, якщо воно розробило необхідні заходи по створенню для них робочих місць, зокрема, створило робочі місця для таких осіб та своєчасно, достовірно, в повному обсязі проінформувало відповідні установи, але фактично не працевлаштувало особу з інвалідністю з причин незалежних від нього: відсутність особи з інвалідністю, відмова особи з інвалідністю від працевлаштування на підприємство, бездіяльність державних установ, які повинні сприяти працевлаштуванню осіб з інвалідіністю.

Тому працевлаштування осіб з інвалідністю здійснюють або шляхом їх безпосереднього звернення до підприємства, або шляхом звернення до державної служби зайнятості, яка в свою чергу здійснює пошук підходящої роботи для працевлаштування такої особи з інвалідністю. Тож обов'язок по працевлаштуванню осіб з інвалідністю покладають як на роботодавців, так і на державну службу зайнятості. Водночас, нормами чинного законодавства не покладено обов'язку на підприємства із самостійного пошуку осіб з інвалідністю для подальшого працевлаштування.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Не завадить переглянути й аналітичний матеріал "Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів: порядок заповнення та подання".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини