Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оборонні закупки будуть відбуватися по-новому — прийнято Закон

20 липня 2020, 16:30
631
0
Реклама

Парламентом прийнято Закон України "Про оборонні закупівлі" (законопроект № 2398-д). Він визначає загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони, а також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель.

Цей Закон застосовується, за умови, якщо вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення, інших товарів і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, для робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони - 1,5 мільйона гривень.

Закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється державними замовниками відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

Дія цього Закону не поширюється на закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення через міжнародні спеціалізовані організації, їх представництва, що здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Новим Законом забороняється придбання товарів, робіт і послуг оборонного призначення без проведення видів (процедур) закупівель, визначених цим Законом або Законом України “Про публічні закупівлі”, та укладення державних контрактів (договорів), що передбачають оплату державним замовником у сфері оборони, товарів, робіт і послуг оборонного призначення без проведення видів (процедур) закупівель, визначених цим Законом або Законом України “Про публічні закупівлі”. Державний замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення застосування норм цього Закону.

Як повідомляє Мінекономіки, у рамках нового Закону передбачено, зокрема:

- поступовий перехід до державного підтвердження якості на основі підходів, що використовуються у відповідних стандартах НАТО.

- запровадження спрощеного механізму закупівель продукції оборонного призначення з урахуванням засад Закону України "Про публічні закупівлі";

- переформатування процедури відбору виконавців державного оборонного замовлення шляхом запровадження автоматизованих управлінських процесів;

- створення електронного реєстру відповідних постачальників;

- можливість коригування цін у випадку суттєвих змін фінансово-економічних умов виконання державних контрактів (договорів);

- надання пріоритету локалізації виробництва на митній території України;

- збільшення гранично допустимого рівня рентабельності виключно для національних виробників, що є виконавцями державних контрактів (договорів) при закупівлях без застосування конкурентних процедур тощо..

Про останні тенденції та практики у сфері публічних закупівель читайте в аналітичних матеріалах:

- "Кого вважати замовниками тендерів: відповідають у Мінекономіки";

- "Перевірка документів на оплату тендерної закупівлі: межі втручання ДКСУ";

- "Відомості про тендери ДКС перевірятиме через електронну систему закупівель";

- "Як тепер визначати предмет закупівлі: з'явився новий порядок";

- "Спрощені закупівлі в нових умовах: пам'ятка від Мінекономіки".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини