Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Великі платники податків надсилатимуть податківцям електронні документи — підготовлено проект наказу

30 липня 2020, 14:05
430
0
Реклама

Великі платники податків на запит ДПС зобов'язаний надати в електронній формі копії документів, які створюються ними в електронній формі з обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування (податкових зобов'язань), первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, не пізніше двох робочих днів, наступних за днем отримання запиту.

Загальний формат та порядок подачі такої інформації визначає Мінфін. Якщо ж не встановлено електронний формат та порядок надання такої інформації платник податків звільняється від обов'язку подання її в електронній формі.

Саме такими є вимоги п. 85.2 ПКУ. На їх виконання ДПС розробила проект наказу Мінфіну "Про затвердження Змін до Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки".

Документ визначає загальний формат та структуру надання документів великими платниками податків на запит контролюючого органу в електронній формі під час контрольно-перевірочних заходів.

Пропонують перелік, структуру та формат стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA), який складатиметься з таких розділів:

- заголовок (загальна інформація щодо версії податкового аудиторського файлу, назви програмного забезпечення, за допомогою якого його створено, даних про ВПП);

- довідники (облікова політика, довідники операцій, власники, сальдові/оборотні відомості, контрагенти, продукція, запаси, необоротні активи),

- журнал бухгалтерських записів (бухгалтерські операції);

- інформація про документальне забезпечення записів бухобліку (відомості про продаж, придбання, платежі, операції із запасами, необоротними активами, бухгалтерські довідки та інші первинні документи);

- податкові різниці.

Формування SAF-T UA передбачено в розрізі звітних періодів, рахунків бухобліку, типів документів та операцій, контрагентів, видів активів та зобов'язань.

Такі дані необхідно отримувати від платників податків в електронному вигляді для підтвердження достовірності даних фінзвітності, перевірки правильності та повноти визначення фінрезультату до оподаткування згідно з бухобліком відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, визначення повноти та своєчасності нарахування (сплати) податків і зборів до бюджету під час їх відпрацювання в ході е-аудиту.

Подавати податкову та статистичну звітність в умовах віддаленої роботи допоможе продукт Liga:REPORT. Спробуйте і переконайтесь, робота у віддаленому режимі не стане на заваді ефективності вашої команди.

Читайте також:

- "Камеральну перевірку звітності з ЄСВ проводять без згоди та присутності платника";

- "ДПС назвала нові підстави для проведення документальних позапланових перевірок";

- "ДПС проти присутності платника під час камеральної перевірки".

Стежите за усіма новинами по темі "Перевірки"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин. Отримайте вільний доступ до LIGA360, якщо користуєтеся принаймні одним з продуктів ЛІГА:ЗАКОН.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини