Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Несподівана позиція ДПС щодо збільшення статутного капіталу за рахунок чистого прибутку

11 серпня 2020, 15:00
2578
0
Реклама

Щорічні загальні збори акціонерного товариства (емітента простих акцій, власниками яких є юрособи, зокрема, нерезидент) прийняли рішення розподілити прибуток товариства та спрямувати частину чистого прибутку 2019 року, а також нерозподіленого прибутку 2018 року на збільшення статутного капіталу товариства шляхом підвищення номінальної вартості його акцій.

Акціонерку цікавив податковий аспект такої специфічної операції, а саме чи:

- прирівнюється до нарахування/виплати дивідендів розподіл прибутку товариства та визначення частини прибутку, що безпосередньо направляється на збільшення статкапіталу товариства, у разі відсутності рішення загальних зборів акціонерів товариства про нарахування/виплату дивідендів?

- визнається реінвестицією дивідендів спрямування розподіленого/нерозподіленого прибутку на збільшення статкапіталу товариства за умови, що не відбувається зміна складу учасників товариства та кількості акцій/пропорцій участі всіх акціонерів у статкапіталі?

Податківці прямо не відповіли саме на ці питання, але досить зрозуміло виклали свою точку зору щодо податкових наслідків відповідних операцій товариства.

Висновки наступні.

1. При реінвестиції дивідендів шляхом їх внесення до статутного капіталу емітент нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у порядку, передбаченому п. 57.11 ПКУ. Разом із тим, доходи юрособи-нерезидента із джерелом їх походження з України у вигляді дивідендів оподатковуються згідно з п. 141.4 ПКУнезалежно від способу використання такого доходу як реінвестиція (тобто незалежно від того, виплачені вони грошима, чи реінвестовані на збільшення статкапіталу).

2. Якщо платник податку на прибуток-емітент корпоративних прав не приймав рішення виплатити дивіденди власникам таких корправ, а нерозподілений прибуток був спрямований до 01.01.2021 на поповнення (збільшення) статкапіталу, «така операція не передбачає виникнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств, у тому числі податку з доходів з джерелом їх походження з України у випадку, якщо одним із учасників - власників корпоративних прав є нерезидент».

3. Якщо платник податку на прибуток-емітент корпоративних прав не приймав рішення виплатити дивіденди власникам таких корправ, а нерозподілений прибуток був спрямований після 31.12.2020 р. на поповнення (збільшення) статкапіталу, то у випадку, якщо одним із учасників - власників корпоративних прав є нерезидент, сума на яку збільшується вартість корпоративних прав учасника-нерезидента внаслідок такого поповнення (збільшення) статкапіталу оподатковується податком на репатріацію за ставкою 15% (якщо інша ставка не передбачена міжнародним договором).

Поділ режимів оподаткування на «до 01.01.2021» та «після» пов'язаний з поправками до ПКУ, запроваджуваними Законом № 466.

Втім, особисто нас надихає і одночасно насторожує лояльність податківців до ситуації, коли платник не приймав рішення виплатити дивіденди власникам корправ, а нерозподілений прибуток спрямували на поповнення (збільшення) статкапіталу до 01.01.2021 р.

Наприклад, відомі декілька ІПК, у яких фіскали резюмували, що у випадку збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку минулих років, на їх думку, по суті йдеться саме про реінвестицію дивідендів. Цитуємо: «…господарська операція, яка передбачає збільшення статутного капіталу за рахунок отриманого від інвестиційних операцій прибутку, який мав бути розподілений між власниками корпоративних прав, є реінвестицією дивідендів» (див. ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 03.04.2019 р. № 1409/ІПК/26-15-12-03-11, а також ІПК ДПСУ від 11.10.2019 р. № 745/6/99-00-07-02-02-15/ІПК).

Саме тому, аби не потрапити в халепу, наполегливо радимо звертатися до податківців за індивідуальними податковими консультаціями. А потім діяти за обставинами.

Адже, як-то кажуть: що дозволено Юпітеру, не дозволено бику.

Також цікаво, як роз'яснювачі від податкової бачать наступне оподаткування, наприклад, продажу нерезидентом таких збільшених часток (акцій).

Джерело: ІПК ДПСУ від 22.07.2020 р. № 2998/ІПК/99-00-05-05-02-06

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини