Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інвентаризація у ФОП під час фактичної перевірки — в ДПС надали пояснення

28 серпня 2020, 09:15
2365
0
Реклама

Представники контролюючого органу праві під час фактичної перевірки вимагати від платника податків, якого перевіряють, провести інвентаризацію та зняти залишки ТМЦ, готівки. На це звернули увагу податківці в ІПК ДПС від 17.08.2020 р. № 3378/ІПК/99-00-07-05-01-06.

При цьому згідно до п. 12 ст. 3 Закону про РРО суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам під час перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті).

Проте такі вимоги не поширюються на ФОП - платників єдиного податку та які не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також ліків та виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Тому суб'єкт господарювання зобов'язаний надати до перевірки накладні, товаро-транспортні накладні на товар, що знаходиться у реалізації, а також провести перерахунок готівки за місцем проведення розрахунків для встановлення обсягу реалізації на час перевірки.

Разом з тим, в ДПС наголошують, що вимоги Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879, застосовується для юросіб усіх форм власності та не розповсюджуються на ФОП.

На тему перевірок читайте статтю "Новації перевірок за Законом № 466: загальні моменти" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - оформіть заявку на повнофункціональний тестовий доступ та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини