Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці розповіли про особливості оплати праці при неповному робочому дні

15 вересня 2020, 15:30
5022
0
Реклама

Управління Держпраці у Тернопільській області нагадує, що переведення працівника на роботу в умовах неповного робочого дня (тижня) проводиться за згодою працівника і оформляється наказом по підприємству. У разі незгоди працівника, таке переведення повинно проводитись із дотриманням вимог ч. 3 ст.32 КЗпП, а саме: про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Як же проводити оплату праці у разі переведення працівників на роботу в умовах неповного робочого дня (тижня)? При почасовій системі оплаті праці (годинна тарифна ставка/місячний посадовий оклад) оплата праці проводиться за фактично відпрацьований час.

Фактично відпрацьований час відображається у табелях обліку робочого часу, що регламентується наказом Держкомстату № 489.

При відрядній системі оплаті праці - за фактично виконану роботу по відрядних розцінках, встановлених на підприємстві. Кількість (об'єм) виконаної працівником роботи відображається у нарядах на виконання робіт.

У всіх випадках оплата проводиться із обов'язковим додержанням мінімальних державних гарантій в оплаті праці, встановлених КЗпП і Законом України "Про оплату праці".

Також відповідно до ч. 2 ст.30 Закону України "Про оплату праці", роботодавець зобов'язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Детально про те, у чому особливості та який порядок уведення на підприємстві неповного робочого часу, а також які нюанси надання відпусток, табелювання працівників, розрахунку лікарняних і декретних за таких умов, читайте в матеріалах:

- "Неповний робочий час: порядок уведення й оформлення";

- "Неповний робочий час: особливості надання відпусток";

- "Як індексувати зарплату при неповному робочому часі";

- "Як табелювати роботу на умовах неповного робочого часу";

- "Працівник, який трудиться неповний робочий день, був у відрядженні: як табелювати й оплачувати";

- "Як розрахувати лікарняні, якщо в розрахунковому періоді неповний робочий час";

- "Нарахування декретних жінці, яка працювала неповний робочий час".

Для отримання доступу до зазначених та інших матеріалів видання "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини