Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ визначив нові правила ідентифікації та ліміти для власників електронних гаманців

16 вересня 2020, 11:40
3622
0
Реклама

Банки здійснюватиму належну перевірку користувачів електронних грошей, у т. ч. їх ідентифікацію та верифікацію, як і під час відкриття рахунків. Йдеться про клієнтів, які відкривають електронні гаманці, щоб здійснювати різні операції: купувати товари, платити за послуги тощо. Крім того, перекази з використанням електронних грошей мають супроводжуватися інформацією про платника та отримувача.

Цього вимагають норми Закону про фінмоніторинг, який діє з 28 квітня 2020 року. Ідентифікацію та верифікацію нових клієнтів - користувачів електронних грошей - фінансові установи повинні здійснювати ще з 28 квітня 2020 року, тобто з дати набрання чинності Законом про фінмоніторинг. Наявних клієнтів, що вже мали відкриті електронні гаманці станом на 28 квітня 2020 року, банки повинні будуть ідентифікувати та верифікувати під час планового оновлення або уточнення інформації.

Тепер НБУ визначив умови, за яких належна перевірка користувачів непотрібна, зокрема, якщо:

- ініціюється операція з електронними грошима, що здійснюється з використанням наперед оплаченої картки, та виконуються усі належні заходи щодо зменшення ризиків;

- здійснюється оплата товарів готівкою або за допомогою платіжної картки з використанням електронного гаманця (технічного/транзитного), що відкривається одноразово виключно для технологічного проведення цієї операції, за умови виконання емітентом відповідних вимог щодо супроводження переказу коштів інформацією відповідно до вимог законодавства.

Для ідентифікованих та верифікованих у повному обсязі користувачів електронних гаманців НБУ скасовує обмеження, встановлені раніше щодо сум електронних грошей, на які можуть здійснюватися розрахунки та перекази. На поповнюваному електронному гаманці може зберігатися максимальна сума в розмірі 400 тис. грн; на непоповнюваному - 5 000 грн.

Аби підвищити захист прав користувачів електронних грошей, встановили низку вимог до банків-емітентів електронних грошей, зокрема, банк-емітент:

- зобов'язаний перед укладенням договору з користувачем інформувати його про створення електронного гаманця та отримати його згоду;

- не може надавати кредит із коштів, отриманих як передоплата за випущені електронні гроші;

- повинен надати користувачу інформацію про найменування і місцезнаходження емітента та оператора; умови та порядок створення/використання електронного гаманця; порядок, способи здійснення переказів між користувачами - фізособами та оплати за товари електронними грошима; суму та порядок сплати комісійної винагороди користувачем, а також іншу інформацію;

- не може залучати комерційних агентів для випуску електронних грошей.

Відповідні норми містить Постанова Правління НБУ від 11.09.2020 р. № 133. Вона чинна із 15 вересня 2020 року.

Джерело: сайт НБУ.

Також читайте статтю "Сучасні електронні засоби фінансового обміну з погляду МСФЗ" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, іншим документам та інструментам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовим доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини