Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна стягнути з пенсіонера надміру виплачену пенсію — Верховний Суд

22 вересня 2020, 17:35
6427
0
Реклама

Обов`язковою умовою для стягнення надміру виплачених пенсій є допущення зловживань з боку пенсіонера, однак вказані суми не можуть бути стягнуті у випадку призначення пенсії на підставі недостовірних даних, формування яких не залежить від пенсіонера - в такому разі суми зайво виплаченої пенсії стягуються зі страхувальника. При цьому, оцінюючи докази, що свідчать про можливе зловживання, судам слід виходити з презумпції дійсності документів, наданих для призначення/перерахунку пенсії, та презумпції добросовісності заявника. Ці презумпції може бути спростовано на підставі доказів, що доводять умисел заявника на отримання пенсії без законних для цього підстав.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 16 червня 2020 року у справі № 756/6984/16-а. Ця адміністративна справа почалася з позову фізичної особи до Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії.

Суть цієї справи полягає у тому, що за наслідками проведеної перевірки відповідачем встановлено по пенсійній справі позивача факт непідтвердження одного з періодів роботи та допущення у зв'язку з цим переплати пенсії. На підставі результатів перевірки відповідачем прийнято рішення про утримання надміру виплачених сум пенсій з позивача. Не погоджуючись з таким рішенням, позивач звернувся до суду з відповідним позовом.

Сформувати безпрограшну позовну заяву? Зазирнути в майбутнє й наперед дізнатися рішення суду. Фантастика? Ні! Це нова реальність. ЛІГА:ЗАКОН презентувала Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Обирайте комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 зі знижкою 30% та отримайте доступ до інноваційної системи Verdictum PRO. Детальніше за посиланням.

Верховний Суд виходив з положень ст.50 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" та ст.103 Закону України "Про пенсійне забезпечення", відповідно до яких обов`язковою умовою для стягнення надміру виплачених пенсій є допущення зловживань з боку пенсіонера, що може виражатися, зокрема, у поданні ним документів з явно неправильними відомостями, про які йому було достовірно відомо.

На підставі аналізу вищезазначених правових норм Суд дійшов висновку, що відповідальність за достовірність даних, що враховуються при виплаті пенсії, а також обов`язок відшкодовувати надміру виплачені суми соціальних виплат несуть пенсіонери - внаслідок зловживань з їх боку, а також страхувальники - внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів.

Унікальна пропозиція: три місяці у подарунок при передплаті професійного видання ЮРИСТ&ЗАКОН від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Щоб скористатися вигідною акційною пропозицією, заповніть, будь ласка, форму зворотнього зв'язку.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини