Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за самогоноваріння скасують, запровадять його ліцензування та оподаткування

30 вересня 2020, 15:20
25913
0
Реклама

Група народних депутатів з фракції партії "Слуга народу" зареєструвала у ВРУ два законопроекти щодо врегулювання деяких аспектів самогоноваріння та ринку молока - про внесення змін до ПКУ і деяких інших законів (його номер - 4127) та про внесення змін до КпАП (його зареєстрували під № 4153).

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до законодавства з вашої теми - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360.

У КпАП депутати хочуть скасувати адміністративну відповідальність за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення (зараз штраф становить від 51 до 170 грн) і за придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення (зараз штраф становить від 17 до 85 грн).

У ПКУ пропонується акцизний податок справляти за ставкою 0 грн з самогону, за умови виготовлення фізособами-підприємцями, зайнятими самогоноварінням, молочної продукції з розрахунку не менше 1 тонни молочної сировини на місяць та коли обсяг самогону, виготовленого такими фізособами-підприємцями не перевищує 100 літрів на місяць.

В інших випадках виготовлення самогону на продаж потягне за собою обов'язки бути фізособою-підприємцем, отримувати ліцензію на самогоноваріння, вести відповідний облік та сплачувати відповідні податки.

А все тому самогон та інші відповідні терміни з'являться у Законі № 481. Самогоном хочуть іменувати спиртний напій домашнього або іншого виробництва, міцністю 40-60 відсотків об'ємних одиниць, виготовлений шляхом перегонки браги через апарати саморобного або заводського виробництва. Самогоноварінням вважатимуть процес виготовлення міцних алкогольних напоїв у домашніх чи інших умовах.

Тож фізособи-підприємці, зайняті виробництвом самогону з метою збуту, повинні будуть здійснювати виробництво та розлив у споживчу тару самогону, отриманого шляхом перегонки браги через апарати саморобного або заводського виробництва, лише за умови одержання ліцензії. А ось фізичні особи, зайняті виробництвом самогону без мети збуту, будуть здійснювати все це за відсутністю ліцензії.

Звільнять від сплати ліцензії на самогоноваріння ФОПів за умови виготовлення ними молочної продукції з розрахунку не менше 1 тонни молочної сировини на місяць. Таке звільнення будуть застосовувати у разі, коли обсяг самогону виготовленого такими ФОПами, зайнятими самогоноварінням, не перевищує 100 літрів на місяць.

Але й це ще не все, адже якщо особи займаються самогоноварінням з метою збуту, то у Законі № 481 законопроект № 4127 пропонує встановити такі вимоги до їх матеріально-технічної бази:

- відокремлені нежитлові приміщення (приміщення, цехи, підвали, ангари), що належать суб'єкту самогоноваріння на підставі права власності або іншого речового права;

- власна або залучена на договірних засадах акредитована відповідно до законодавства лабораторія для проведення робіт з перевірки якості та безпечності самогону;

- обладнання для виробництва та розливу в споживчу тару самогону.

За порушення вимог до матеріально-технічної бази осіб, що займаються самогоноварінням, встановлять штраф у розмірі 10 тисяч грн.

У пояснювальній записці автори законопроекту декларують: "будь-яка господарська діяльність, яка має на меті отримання прибутку, повинна підлягати оподаткуванню". Тож можна очікувати, вочевидь, що з часом буде ініційоване оподаткування й інших процесів, які раніше вважалися такими, що виходять за межі законності та/або суспільної моралі.

У випадку з самогоноварінням автори законопроекту про внесення змін до ПКУ та Закону № 481 вважають, що "прийняття Законопроекту не матиме негативного ефекту, оскільки зазначене явище існує у побуті не зважаючи на обмеження, натомість зробить можливим зменшення негативного впливу зазначеного явища через законодавче закріплення вимог до матеріально-технічної бази осіб, що займаються самогоноварінням, спонукатиме розбудові молочної галузі та накопичуванню державного бюджету України" (формулювання пояснювальної записки до законопроекту наводиться без змін).

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні. До речі, зараз діє унікальна пропозиція: три місяці у подарунок при передплаті професійних видань від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Для того, щоб скористатися вигідною акційною пропозицією, заповніть, будь ласка, форму зворотнього зв'язку.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини