Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повноваження Бюро економічної безпеки та СБУ треба розділити — Федерація роботодавців

6 жовтня 2020, 10:45
1147
0
Реклама

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ розглянув проєкт Закону України "Про Бюро економічної безпеки" (за № 3087-д) та рекомендував прийняти його в другому читанні та в цілому як закон з пропозиціями суб'єктів права законодавчої ініціативи та з урахуванням поправок.

Саме цей документ повинен ліквідувати податкову міліцію, оптимізувати структуру та чисельність органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері економіки, усунути дублювання їх функцій та створити Бюро економічних безпеки України.

Члени комітети обговорили спірні питання щодо складу конкурсної комісії для призначення директора цього Бюро, вимог до освіти директора, доцільності створення тренінгового центру, обов'язковості застосування поліграфа в роботі, доступу до інформаційних джерел, стратегії роботи, граничної чисельності та проведення аудиту Бюро.

В Федерації роботодавців України констатують, що у цілому законопроект № 3087-д відповідає інтересам роботодавців. До того ж під час підготовки законопроекту до другого читання врахували зауваження Федерації щодо неприпустимості норм, які б розширили каральні повноваження працівників Бюро. Йшлося, наприклад, про:

- кримінальну відповідальність за шахрайство з ПДВ;

- особливість порушення кримінального провадження за можливе ухиляння від сплати податків;

- безпосередній автоматизований доступ до даних державних електронних інформаційних ресурсів та автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків (баз) даних тощо.

Ці "новації" зрештою не пройшли.

Але все ж недостатньо чітко визначені функції існуючих наразі економічних підрозділів СБУ.

За законопроектом за СБУ залишені повноваження з ведення контррозвідувального захисту економіки та боротьбі з корупцією, що, звичайно, природно. Водночас не є секретом, що виходячи саме з таких повноважень, оперативні підрозділи СБУ нерідко розслідують суто економічні злочини. Існує велика вірогідність, що і в разі схвалення цього Закону будуть дублюватись функцій по боротьбі зі злочинністю у сфері публічних фінансів. Тому експерти Федерації переконані у необхідності розділити відповідні функції. Одним з варіантів - здійснення підрозділами СБУ відповідної інформаційної роботи, а оперативними структурами Бюро - досудових розслідувань та оперативно-розшукової діяльності.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини