Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Торгівля пальним з бензовозу — чи будуть податківці проти

11 листопада 2020, 09:30
1519
0
Реклама

Якщо підприємство планує здійснювати оптову торгівлю пальним з бензовозів, які обладнані технічною можливістю заправляти автотехніку, то корисним буде ознайомитися з міркуваннями податківців з цього приводу.

Чи необхідно отримувати ліцензію на зберігання пального у разі здійснення торгівлі пальним через рухомий склад - бензовози?

У разі якщо підприємство має у власності або у користуванні місце (територію) де перебуватимуть бензовози, які є рухомими транспортними засобами, як ємності, що використовуються для зберігання пального у розумінні Закону № 481, в такому випадку, необхідно отримати ліцензію на зберігання пального, на таке місце зберігання.

У разі ж, якщо транспортні засоби бензовози використовуються виключно для переміщення пального по митній території України, без зберігання у них пального у певному місці (території), що перебуває у власності або у користуванні підприємства, в такому випадку ліцензія на зберігання пального не отримується.

Чи може вважатися оптовою торгівлею схема реалізації пального без місця оптової торгівлі шляхом відвантаження покупцю, юридичній особі - власнику автопарку, за його місцем діяльності, задля здійснення його комерційної діяльності на умовах договору поставки пального бензовозами з оплатою по безготівковому рахунку?

Оскільки пальне, яке планується заправляти у паливні баки автотехніки покупця, не призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, а використовується для виробничого споживання, відповідно здійснення такого заправлення відповідає визначенню оптової, а не роздрібної торгівлі.

У разі заправки паливом декількох автомашин одного покупця слід виписувати та реєструвати окрему акцизну накладну на кожну заправку кожної автомашини покупця, чи одну загальну акцизну накладну на загальний об'єм відвантаженого палива за добу?

У випадку, якщо підприємство здійснює заправлення пальним техніки покупця з акцизних складів пересувних, перший примірник акцизної накладної може бути складений на загальний об'єм реалізованого пального за добу, окремо по кожному акцизному складу пересувному, та за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального, і зареєстрований в Єдиному реєстрі акцизних накладних протягом трьох календарних днів з дня фактичного отримання пального.

До речі, цьогорічні нововведення для суб'єктів паливного ринку було розглянуто, серед іншого, в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Обіг пального і спирту етилового: новації-2020". Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: ІПК ДПСУ від 09.09.2020 р. № 3780/ІПК/99-00-09-03-01-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини