Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати вирішили затвердити тверді ставки на послуги державних органів

2 грудня 2020, 08:50
1683
0
Реклама

У парламенті зареєстровано проєкт Закону про адміністративний збір (№ 4380 від 16.11.2020 р.). Його авторами стали 29 народних депутатів. Вони вважають, що зараз для держави та органів місцевого самоврядування плата за надання адміністративних послуг є недостатньо компенсаційною. Наприклад 13,60 грн за реєстрацію місця проживання, 85 копійок за реєстрацію шлюбу. Або ж частина адміністративних послуг взагалі є безоплатними для споживачів (реєстрація бізнесу, землі тощо).

А для громадян і суб'єктів господарювання проблема полягає у тому, що плата за надання адміністративних послуг є непрозорою, що уможливлює зловживання у цій сфері. Наприклад, пілотний проект "Шлюб за добу" дозволяє в Києві отримувати з громадян за цю адмінпослугу від 6 тисяч до 13 тисяч гривень. При цьому у місцевий бюджет надходить лише 85 копійок державного мита.

Тому законопроєктом, по-перше, пропонується на законодавчому рівні визначити єдині засади і критерії платності та безплатності адмінпослуг, порядок визначення конкретних розмірів адміністративного збору, процедуру його сплати.

По-друге, пропонується визначити конкретні розміри адміністративного збору. Наразі цей законопроєкт передбачає чіткі розміри адмінзбору за понад 170 найпопулярніших адмінпослуг. Надання адміністративних послуг у сфері соціального забезпечення громадян буде здійснюватися на безоплатній основі. Також безоплатними будуть:

- держреєстрація народження та смерті;

- видача паспорта громадянина України вперше (у віці від 14 до 18 років);

- видача дипломатичного чи службового паспорта України;

- видача посвідчень біженця або особи, яка потребує додаткового захисту;

- набуття громадянства шляхом репатріації;

- реєстрація місця проживання неповнолітньої особи;

- інші адміністративні послуги, відповідно до закону.

По-третє, загальним правилом законопроєкту є компенсаційний підхід при визначенні розміру адмінзбору за платні адмінпослуги, з обмеженням на рівні "собівартості".

По-четверте, розмір адмінзбору визначено у абсолютних одиницях - у гривні. Передбачено правило про перегляд конкретних розмірів адмінзбору кожні три роки.

У законопроекті передбачено чимало стимулюючих норм:

- пріоритет електронних послуг над паперовими/фізичними (вартість збору на 25% нижча), аби заохочувати саме електронну комунікацію;

- право ОМС встановлювати за власний рахунок пільги або призначати компенсацію щодо сплати адміністративного збору для окремих категорій громадян;

- вимога єдиного платежу - збору за будь-яку адмінпослугу.

При цьому "довідки" визначені загалом як безоплатні. Це повинно стимулювати суб'єктів надання адміністративних послуг мінімізувати видачу довідок, і переводити ці відносини у формат взаємодії між різними органами та їх структурними підрозділами, без залучення громадянина.

Якою ж буде плата за базові адміністративні послуги? Наведемо кілька прикладів. Державна реєстрація шлюбу в день подання нареченими заяви - 1000 грн, реєстрація розірвання шлюбу - 300 грн. Своєчасна реєстрація місця проживання особи (крім неповнолітніх) - 50 грн, зі зняттям з реєстрації за попереднім місцем - 100 грн, реєстрація з запізненням - 150 грн. Видача закордонного паспорту за 7 робочих днів обійдеться у 1100 грн, а протягом 20 робочих днів - у 700 грн. Вклеювання до паспорта громадянина України (зразка 1994 року) фотокартки при досягненні 25- і 45-річного віку - 100 грн.

Державна реєстрація права власності на нерухоме майно у строк 5 робочих днів коштуватиме 300 грн, за два робочі дні - удвічі дорожче, за один день - 1500 грн.

Не дайте рейдерам нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Реєстрація створення підприємства чи його філії коштуватиме 200 грн. Державна реєстрація фізичної особи підприємцем - 100 грн. Стільки ж коштуватиме видача витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Надання витягу з з Державного земельного кадастру чи довідки про земельний пай обійдеться у 100 грн. Видача дозволу на виконання будівельних робіт - вдвічі дорожче. Присвоєння поштової адреси об'єкту нерухомого майна - 150 грн. Прийняття рішення про переведення житлового будинку або житлового приміщення у нежитлові - 300 грн. Приватизація державного житла - 200 грн.

Видача посвідчення водія - 250 грн. Реєстрація автомобіля - 600 грн з видачею номерних знаків і 450 грн без неї.

Стежити за змінами в законодавсті ще простіше, ніж раніше. Контролюйте тільки ті норми закону, які цікаві вам. В модулі LIGA360.Smart-сигнали отримуйте сповіщення, які ви встановили в інформаційно-правовій системі ЛІГА:ЗАКОН. Замовити доступ для ознайомлення з рішеннями для бухгалтера можна тут.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини