Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Cписання основних засобів – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

8 грудня 2020, 11:55
936
0
Реклама

Після оформлення документів на виведення об'єкта ОЗ з експлуатації виконують дії для демонтажу такого об'єкта з оприбуткуванням отриманих запчастин від його ліквідації.

Водночас слід урахувати, що деякі запчастини, отримані від розбирання ОЗ, підлягають утилізації в особливому порядку. Так, якщо списані запчастини містять чорні або кольорові метали чи їх сплави, вони належать до промислового металобрухту (ст. 1 Закону про металобрухт). Цей металобрухт підлягає обов'язковому здаванню спеціалізованим підприємствам, які оформляють акт приймання із зазначенням найменування юридичної особи, кількості та джерел походження металобрухту (ст. 4 Закону про металобрухт). Ліцензію для цього отримувати не потрібно.

Інші матеріали (запчастини), які не планують використовувати в господарській діяльності, належать до відходів (ст. 1 Закону про відходи). Відходи також передають спеціалізованим підприємствам, що займаються їх переробкою.

За передання відходів із порушенням установлених правил зберігання, оброблення або видалення підприємствам або організаціям, які не мають відповідного дозволу на проведення таких операцій, можуть приписати адміністративний штраф на посадових осіб у розмірі від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг), тобто від 34 грн до 85 грн (ст. 825 КпАП).

Крім того, передбачено накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від 2 до 5 нмдг (34 грн - 85 грн) за змішування або захоронення відходів, для утилізації яких в Україні є відповідна технологія, без спеціального дозволу спеціально вповноваженого органу виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища (ст. 824 КпАП).

Перевіряють ці питання державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції України (ст. 2421 КпАП), а також органи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів як правонаступниці державної санітарно-епідеміологічної служби України (ст. 236 КпАП).

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Списання основних засобів: організаційні моменти";

- "Списання основних засобів: документальне оформлення";

- "Списання основних засобів: бухгалтерський облік";

- "Списання основних засобів: податковий облік";

- "Списання основних засобів: бухгалтерський облік часткової ліквідації".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, іншим документам та інструментам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовИм доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини