Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кому із ФОП надали преференції у сплаті ЄСВ та списанні боргів — ДПС

Реклама

ДПС розповіла платникам ЄСВ про послаблення, які передбачені у нарахуванні та сплаті ЄСВ згідно із Законом № 1072 (чинний із 10.12.2020 р.). Цьому питанню присвячено окремий розділ в Інформаційному листі № 17.

1. Звільнення від ЄСВ для ФОП-загальносистемників.

На період з 1 по 31 грудня 2020 року для ФОПів, які є платниками ЄСВ (крім спрощенців), на яких поширюється дія Закону № 1071, положення абз. 2 п. 2 ч. п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ в частині сплати ЄСВ за себе не застосовують.

Тобто, якщо ФОП-загальносистемником за вказаний період не отримано дохід (прибуток), то його звільнено від обов'язку нараховувати та сплачувати мінімальний ЄСВ. Такі особи можуть нарахувати, обчислити та сплатити ЄСВ за цей період в розмірах, визначених Законом про ЄСВ. Тоді інформацію про сплачені суми зазначають у звітності із ЄСВ за звітний період, визначений для таких осіб Законом про ЄСВ.

2. Звільнення одноразової підтримки від держави від нарахування ЄСВ.

Не становлять об'єкт нарахування та сплати ЄСВ соцпідтримка, яку виплачують за рахунок коштів держбюджету відповідно до Закону № 1071:

- одноразова матеріальна допомога застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів;

- виплати застрахованим особам, які здійснюють за рахунок одноразової матеріальної допомоги суб'єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників.

3. Продовження термінів для списання боргів із ЄСВ для "сплячих" ФОП.

Коло суб'єктів, які мають право на таке списання, не змінюється:

- ФОП (крім спрощенців);

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Однак встановлено новий період, упродовж якого такі платники можуть звернутися за списанням - до 1 березня 2021 року.

Таким чином, всі хто з будь-яких причин не зміг звернутися до контролюючих органів за списанням або виконати необхідні для цього умови у термін, попередньо визначений Законом № 786 (який сплив 31 серпня 2020 року), зможуть це зробити.

Більше того, Закон № 1072 врегулював питання списання недоїмки з ЄСВ для тих платників, які звернулися із заявами про списання на підставі Законів № 592 та № 786 у строк до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб'єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року. Таким платникам не потрібно звертатися із заявою повторно, контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше.

Всі інші суб'єкти (які не зверталися раніше, або яким було відмовлено у списанні через недотримання вимог до обов'язкових документів, необхідних для списання) можуть звернутися до контролюючих органів у порядку, описаному нижче.

Підлягають списанню у порядку, визначеному Законом про ЄСВ, несплачені станом на 1 грудня 2020 року суми недоїмки за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо дотримано такі умови:

1) такими платниками у відповідних місяцях періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО;

2) якщо до 1 березня 2020 року подано необхідні документи:

а) для ФОП (крім спрощенців):

- заяву про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності (якщо така заява не подавалася раніше);

- заяву про списання заборгованості;

- звітність з ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо така звітність не подавалася раніше або була подана з помилками). Цю норму слід розуміти таким чином, що подана ФОП звітність має обов'язково відображати дані за період з 1 січня 2017 року до дати держреєстрації припинення підприємницької діяльності включно у зазначеному періоді, який закінчується 1 грудня 2020 року. ФОП не потрібно звітувати за період після дати держреєстрації припинення підприємницької діяльності, оскільки в такому проміжку часу вона вже не вважається платником ЄСВ на підставі даних, одержаних контролюючим органом від держреєстратора.

б) для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність:

- заяву про списання заборгованості;

- заяву про зняття з обліку як платника ЄСВ (якщо така заява не подавалася раніше);

- звітність із ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо така звітність не подавалася раніше, або була подана з помилками). Якщо зазначені особи вже зверталися до контролюючих органів із заявою про зняття з обліку раніше, то звітність має охоплювати період з 1 січня 2017 року до дати подання заяви про зняття з обліку як платника ЄСВ. Якщо ж така заява подається вперше після 30 листопада 2020 року, то звітність подається за період до 1 грудня 2020 року.

Коли часу обмаль - вкрай необхідно тримати в фокусі найголовніше. Отримайте доступ до рішення LIGA360: Бухгалтер і перевіряйте контрагентів, звітуйтеся онлайн, читайте аналітичні матеріали та отримуйте автоматичні сповіщення про зміни в законодавстві.

Також враховуйте, що працюючі ФОПи із 1 січня можуть не сплачувати ЄСВ за себе.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини