Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Державний центр зайнятості навів 5 нюансів роботи за сумісництвом

Реклама

Державний центр зайнятості докладно пояснив особливості роботи працівників за сумісництвом.

1. Працевлаштування на роботу за сумісництвом.

Факт укладення трудового договору на умовах сумісництва відображають у заяві працівника та в наказі (розпорядженні) роботодавця.

Працівник, який працевлаштовується за сумісництвом, не повинен пред'являти трудову книжку. Запис про роботу за сумісництвом можна за бажанням працівника внести до трудової книжки за основним місцем роботи на підставі довідки з місця роботи за сумісництвом.

Роботодавець не має права відмовити працівникові в прийомі на роботу за сумісництвом у зв'язку з відсутністю в нього інформації про наявність у працівника основного місця роботи. Згоди основного роботодавця на працевлаштування за сумісництвом за загальним правилом не потрібно. Але треба пам'ятати про зміст ст. 21 КЗпП: колдоговором і угодою сторін може передбачатись обмеження на сумісництво (наприклад, недопустимість роботи на конкурентів роботодавця).

При укладенні трудового договору з сумісником необхідно до початку роботи направити до ДПС повідомлення.

2. Узгодження графіків робочого часу і часу відпочинку на двох роботах.

Прямої заборони виконувати трудові обов'язки одночасно в одні й ті самі години за місцями роботи за сумісництвом чинне законодавство не містить, підкреслюють посадовці Держпраці. Проте щоб уникнути накладок в графіку роботи, роботодавець має право попросити довідку з основного місця роботи із зазначенням годин, графіків робочого часу. Щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на цьому підприємстві за бажанням працівника надаються сумісникам одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Відпустка без збереження зарплати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку.

3. Допомога по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи і за сумісництвом.

Допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах надають як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. При роботі за сумісництвом для призначення допомоги потрібна копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково подають довідки про середню зарплату за місцями роботи за сумісництвом. У такому разі сумарна зарплата, з якої розраховують виплати, за місяці розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

4. Сумісництво у бюджетному секторі.

Обмеження у роботі за сумісництвом урегульовані постановою КМУ "Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій" від 03.04.1993 р. № 245 та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінфіну від 28.06.1993 р. № 43.

5. Соціальний захист у разі безробіття.

Працівникам за сумісництвом не надають допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину.

Після звільненні особи з місця роботи за сумісництвом вона не може зареєструватись як безробітна й отримувати допомогу по безробіттю, адже вона має основне місцем роботи.

Додатково ознайомтеся зі статтею "Сумісництво: прийняття на роботу, оплата, лікарняні, відпускні, індексація" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Замовте доступ.

Новорічні знижки до 60% для бухгалтерів продовжено. Тримайте під контролем усі операції з подання звітності у 2021 році. ЛІГА:ЗАКОН пропонує інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для бухгалтерів за найвигіднішими цінами. Встигніть зробити собі новорічний подарунок.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини