Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що має враховувати ФОП-програміст, який працює з дому

Реклама

Наразі дуже багато фахівців у сфері розробки комп'ютерних програм і програмного забезпечення для комп'ютерів оформлюють свою діяльність як ФОП. Звісно ж потреби орендувати окремий офіс для цього не виникає, а є можливість працювати за місцем проживання (квартира чи приватний будинок).

Проте і тут у ФОП виникають питання до податківців. Зокрема, чи сплачувати податок на нерухомість та подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП, якщо ФОП здійснює діяльність на дому в квартирі, де зареєстрований (власником квартири є дружина, яка не здійснює підприємницької діяльності)?

По-перше, оскільки платником податку на нерухомість виступає власник об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, то саме власник має право на пільгу із сплати податку на нерухомість, за умови дотримання вимог, зокрема пп. 266.4.3 ПКУ.

По-друге, якщо місце проживання ФОП - місце, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов'язане із підприємницькою діяльністю, то ФОП повинна подати повідомлення № 20-ОПП, у якому повідомити про місце проживання як про об'єкт оподаткування.

Джерело: ІПК ДПС від 25.11.2020 р. № 4833/ІПК/99-00-04-05-03-06.

Ознайомтеся зі статтями сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" (замовляйте доступ):

- "Повідомлення за формою № 20-ОПП: загальний порядок подання";

- "Повідомлення № 20-ОПП: заповнення форми та нетипові ситуації";

- "Підприємець орендує робоче місце (коворкінг): чи треба подавати повідомлення за формою 20-ОПП".

Новорічні знижки до 60% для бухгалтерів продовжено. Тримайте під контролем усі операції з подання звітності у 2021 році. ЛІГА:ЗАКОН пропонує інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для бухгалтерів за найвигіднішими цінами. Встигніть зробити собі новорічний подарунок.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини